torsdag 9 augusti 2012

Det "tryckade fläsket" och den tryfferade kålen
Nu finns det inga gränser längre. Den usla sommaren tvingar fram bättre kosthållning än lättsill och pärer och annan typisk sommarmat. Ska man stå ut måste man ha något rejält, traditionellt, fett och kolhydratsnålt.

Tidigare idag skrev jag om tryckkokaren och hur jag varsamt lade ner två urbenade och nätade grisaskånkar. Körde dem med minimalpys i en dryg halvannan timme och lät sedan svalna på spisen tills trycket utjämnas.


Dagens finurlighet läses tre stora champinjoner som fick koka med under tryck. Man skulle kunna tro att de uppgår i atomer, men icke så. I stället tilltar de så småningom i spänst efter att givit ifrån sig en rejäl dusör umami.

Så strimlades kålen tunt och fick mjukna i kokande smör. Lite fet buljong doftades över och sedan grädde och tryffel. Samtidigt kokade svinbuljongen ner något, klarades och silades i chinois direkt ner i soppskålarna.

Se där, en rejäl vinterspis mitt i sursommarn!

Tryckkokarvardag

Här kom två av mina klassiska köksredskap
 med i samma bild,
 den röda gjutjärnsgrytan och tryckkokaren,
idag oumbärligt hemma hos oss

Det är skillnad på helgdag och vardag, sa man alltid förr och klädde upp sig till helgen. Då vankades "finare" mat också. Hemma hos oss var det höns med curry och ris - inte illa på 50-talet.

Tryckkokaren användes flitigt - det har jag skrivit om tidigare. Nu, sedan jag själv begåvats med en tryckkokare, efter att envist ha nekat till både tryckkokad och mikrad mat under ett kvarts sekel, står den på titt som tätt och pyser hemtrevligt och lågmält.

Just nu med en "grisaskånk" som sprider en angenäm doft i radhuset. Skuren i generösa skivor och äten ljummen med en fransk cidersenap blir det kanon framvid åtta-niotidens enklare middag i kväll.

Ett annat lustigt 50-talsminne jag har är doften av kaffekok, inte lattevälling och inget syrligt bryggt utan riktigt kokt på grovmalet. Nu är jag begåvad med en riktig restaurangkaffekvarn (fått av samme gynnare som försåg mig med tryckkokaren) och har därför möjlighet att nymala exakt så grovt jag vill ha det och nuter därför i denna stund kaffe på riktigt.