tisdag 19 december 2006

Hemmamiddag med solJag hade en bild över stranden som jag gick på för 30 timmar sedan, i solen. Så tänkte jag ta en bild när jag landade hemma. Det snöade på tvärs. Jag blev så knasig på vädret att jag aldrig tog någon motbild.
Motvinden var så hård att flyget mellan Bangkok och Köpenhamn tog 12 timmar och 30 minuter och innan dess hade vi flugit dryga timmen från Phuket och så missade jag planet till Stockholm pga förseningarna till Köpenhamn. Tja, hem kom jag till slut men då hade den stora matväskan försvunnit på vägen. Nyss kom den med bud från Arlanda efter att den fastnat hos packarna i Köpenhamn.
Jag satt bredvid piloterna på Bankokknarren på planet till Stockholm och de sa att packarna i Köpenhamn alltid är en irritationskälla. Kaptenens väska hade också försvunnit.
Så tänkte jag spagetti med köttfärssås eller lasagne eller något annat äktsvenskt.
Det blir en kao tom med goong heng vilket uttytt betyder rissoppa med torkade räkor och till det söta torkade stekta thailändska korvar som är sååå goda.
Under eftermiddagen har vi snaskat på Tong yod, en slags äggulehopkok med socker som sedan lagts i sockerlag och så nöp vi ur burken med torkad rivet och sötat griskött som har konsistensen av spunnet socker men som smakar så mycket bättre. Torkad banan finns också på snadderbordet. Och medan min sjuåring har klätt om i danskläder och nu står och dansar häftigt till nyinköpta thailändska karaokepopcdar så doftar det förföriskt från köket, nästan så att man inte förflyttat sig alls de senaste dygnet utan ännu är kvar med värmen inombords, musiken i vardagsrummet och fräset i köket.

Det finns ju många bloggare som hyllar de torkade räkorna som umamibomber men sedan kanske inte vet riktigt så mycket om i vilken utsträckning de kan användas.
Gör så här:
Koka en rissoppa – det görs på sämsta riset, de kluvna kornens ris, alltså det billigaste jasmin eller basmatiriset som finns att få på Willys.
Ta några deciliter ris och häll på vatten så det täcker drygt. Koka i 18 minuter späd till en risvälling, salta.


Goong Heng betyder torkade räkor på thailändska och torkade räkor går att få tag på i Thaibutikens frysdisk.
Ta en dryg ½ dl räkor och täck med vatten, kör på högsta effekt i mikron i någon minut – se – räkorna sväller upp en del och tar vattnet. Häll på överflödet.
Lägg i en serveringsskål och klyfta tunna klyftor rödlök över. Riv i en tumnagel ingefära och skiva ner tre-fyra färska små thaichillifrukter. Pressa över saften från en en klyfta lime och vänd runt.
Just den här lilla salladen på torkade räkor äts med den enkla rissoppan tillsammans med andra småsmaker som jordnötter, anka i skivor, sockerkorvar som vi gjorde idag med lite färsk spenat som fått brässera i ostronsås (eftersom vi inte hade nam namanhoj hemma körde vi spenaten i en sås av jästa bönor).
Ungarna älskar det här (det är mycket plockande), men Lovisa 7 år tycker att rissoppan är lite menlös och kör i ansenliga mängder fisksås för att få smak på den.Ska man säga mer om den här slags serveringen så är det att den har kinesiska traditioner och brukar ätas av folk som varit ute och festat. Det finns krogar i Thailand som håller öppet till hemfärd vid 3-5 på morgnarna och de serverar enbart det här som en eftersläckning.