måndag 3 oktober 2011

Privat visning av en utgrävning

Det här är en av cirka 15 gravar i det område som nu grävs ut i Skälby i Sollentuna. Just den här graven är helt nyupptäckt då den inte nämns eller anges i den undersökning som gjordes av området under 1920-talet

Sollentuna Hembygdsförening, till vilken undertecknad händelsevis är knuten som ordförande, har fått en unik möjlighet till en privat visning av en av de mest intressanta arkeologiska utgrävningarna på länge i kommunen.

Det är i sig inte något sensationellt att man hittar gravar i Sollentuna som är landets mest fornlämningsrikaste kommun. Men på utgrävningsplatsen på Valhallavägen har man redan när det första jordlagret tagits av konstaterat en antal sedan tidigare helt okända gravar från folkvandringstid (det några föredrar att kalla Vikingatid) och man misstänker nu att det ligger gravar från förkristelig tid under dessa, kanske gravar så långt tillbaka som bronsålder, det vill säga mellan två och fyra tusen år tillbaka i tiden.

Måndag den 10 oktober klockan 17:00 kommer arkeologerna Anna Arnberg och Elin Fornander att arrangera en privat guidning speciellt för Sollentuna Hembygdsförening. Adressen till utgrävningsplatsen är Valhallavägen 3.

Anna Arnberg t.v och Elin Fornander blir Sollentuna Hembygdsförenings privat guider vid den exklusiva visningen den 10 oktober klockan 17:00

Hembygdsföreningen är tacksam om en föranmälan ges på föreningens evenemangssida på Facebook, eller för den skull genom att lämna Ditt namn som kommentar på den här sidan.

På plats kommer också att finnas möjlighet att teckna medlemsskap i Sollentuna Hembygdsförening. Betala nu och medlemsskapet räcker även hela 2012. (150 kronor för vuxen och 30 kronor för ungdom upp till 18 år).