fredag 2 mars 2007

Tabberaset från Bangkok hörs i Meny


Idag gick första avsnittet i Meny i P1.
Jag träffar den amerikanske matfotografen Austin Bush som bor och arbetar i Bangkok och vi är ute på stan och botaniserar i kladdris och heta sallader. Mat som har rötter i det äktthailändska köket, ett kök som i övrigt är så inspirerat av andra asiatiska kök att man egentligen får åka till Laos för att hitta original thai. Nu finns ju alla dessa kök, inklusive det äktthailändska, samlade i heta, slamriga, rökiga, undersköna Bangkok.
Austin träffade jag här, bland bloggare, första gången. Fick tips om honom av en matbloggare i Australien och av en annan i Malaysia. Tyckte att hans bilder var fenomenala och mycket riktigt, på hans hemsida förstod jag att han jobbade som fotograf och där stod att utöver engelska och thai, samt en rad andra både europeiska och asiatiska språk, talade denne man svenska hjälpligt. Austin hade varit utbytesstudent i Sverige och på en skola helt nära där jag bor.

Så fick vi kontakt och när jag av en händelse var nere i Bangkok i december så träffades vi och åt och åt och åt och hade det väldigt trevligt. Austin berättar själv om vårt möte här, på sin egen blogg, en av de bästa man kan läsa om thaimat och "äta-ute-i-Bangkok".
Inslaget går att ladda ner från Menys hemsida och kommer i slutet av programmet. Nästa torsdag sänds nästa avsnitt.

Dödstrött potatis

Så gjorde vi stekta isterband då ikväll. Potatisen i värmehyllan i ljuset i Konsumbutiken såg inte glad ut så jag tog en påse mandel från hyllan i tron att den är bättre.
Isterbanden ugnsstekte jag och tänkte gräddkoka potatisen till (klassiskt recept ur min bok). Det var bara att när jag öppnade potatispåsen var det mjukruttet och stötskadat och rötat och fläckigt.
Av två kilo potatis fick jag kasta 685 gram, lite mer än en tredjedel. Och jag orkade inte gå tillbaka i sursnön för att klaga - skickade istället ett klagomail till leverantören Västerbotten Potatis AB. Nu var det i och för sig inte ett leverantörsfel på potatisen utan snarare ett handhavningsfel. Potatis har blivit en så billig vara att butiken struntar i den, folk tror att de kan göra hur de vill med potatis och håller den alldeles för varm och i ljus och låter stå i hyllorna tills de fullkomligt möglar bort. Det är oförskämt, bortskämt och kränkande mot oss konsumenter.
I morgon ska jag bort med renset och ställa fram till butiksägaren och läsa lusen av honom!
Att jag orkar.
ORKAR???
Det är min hobby!
Jag hoppas fler tar efter och ryter till i butikerna mot okunskap, mot sekunda varor, mot lurendrejeri och konsumentförakt, mot äcklig hygien och ostädade hyllor uppackningslådor i gångar, egna varumärken, likvattenmarinerat kött etc. etc.
Som att slåss mot väderkvarnar! Ja men slåss!!
Isterbanden då? - jo, en njutning jämfört med de stora charkuteriernas grynkorv.