onsdag 21 september 2022

Köttfärslimpa och mer

Köttfärslimpa med råa lingon


Kålpudding, när den serverades i skolan när jag var grabb var det liksom högtidsdag, massor med fräst kål och tack vare det fullknökad med smaker, lite saltig, mycket peppar och så den lite hårda färsen och tänka sig - den serverades med råa lingon och skirt smör - det var grejer det och stor skillnad mot nu i skolvärlden.

Jag lagade en köttfärslimpa på förmiddagen, en liten en som baconinlindad blev mer som en paté. Åt den nyss kall med brynt smör och råa frysta hälsingelingon.

Under eftermiddagen tog jag mig före att ta resten av köttfärsen och blanda med ett litet rött toppkålshuvud från landet i fjor och som tagit plats i frysen. Slängde ner det i tryckkokaren. Fräste sedan ihop det i bitar med lök och lite vitlök. Doppade nyskördade svartkålen i hett vatten efter att tagit borg bladnerven och klädde en smord form med dessa. Kryddade med lite kanel, lite vitlök, salt, ingen peppar för jag vill inte att det ska smaka peppar och peppar smakar bara peppar, det förhöjer inga smaker så som salt gör. Hade jag haft tryffel hemma så hade jag använt det. Blev så bra. 

Inga kommentarer: