tisdag 15 maj 2007

Kao Tom och ingefära för gravida

Kao Tom görs på billigaste riset

Rodjana har ett helt annat förhållningssätt till både det övernaturliga och det naturliga än vad jag har.
Under den här graviditeten och efter att våra tidigare barn fötts har hon proppat i sig ingefära. "Den gör livmodern smidig och den stimulerar mjölkkörtlarna".
Ska jag tro henne är ingefära ett (d)undermedel och det är säkert sant för jag har ingen anledning att betvivla det som hon lärt sig av sin mamma (10 barn) som i sin tur fått lära sig av sin mamma etc.
Färskt sidfläsk är underskattat, men utmärkt till rissoppan.

Det är ju gott också. Som idag, en grovskuren hög ingefära simmande som en ö ovanpå en Kao Tom (rissoppa) och i sällskap av rostad torkad vitlök, lite healthy boy soya sauce, en skvätt fisksås och i brist på rostad torkad chilli - salta sojabönor och bönost med chilli. Vid sidan om hade vi hårt sojastekt färskt sidfläsk.
En enkel måltid så som den äts av miljoner.

Pröva gärna en Kao Tom - den är enkare att göra än havregrynsgröt.
Köp det billigaste riset (broken) på Willys. Det är ett ris som ägnar sig utmärkt till Kao Tom, annars används det som djurfoder (nåja).
Koka upp riset med vatten och låt det koka tills simmigt i konsistensen (18 minuter ungefär). Späd med vatten om det blir för tjockt.
Under tiden kan man skala och finstrimla ett par knutor ingefära. Skär fläsket i kuber och stek hårt, salta och peppra och precis när det är färdigt skvätter man över mörk sojasås och vänder runt.
Salta sojabönor och bönost med chilli är tillbehör vi valde idag.

Häll upp rissoppan i djupa rejäla skålar. Den som har torkad och friterad vitlök, samma sak som risted løg fast av vitlök, häller en matsked på varje portion, toppa med ingefära, ringla fisksås och "pojkesoja" över. Helst ska det vara, efter min smak alltså, rostad mortlad chilli så pass mycket att soppan blir rejält rödprickig och i övrigt antar en smutsrosa färg - då är den superhet!! -
Ät tillsammans med fläsket.

Inga kommentarer: