måndag 1 februari 2021

Lutfisk från Skärhamn en vanlig sketen måndag i februari


Den där delikatessen som förvandlats flera gånger innan den hamnar på tallriken. Så fick det bli idag. Lutfisk till middag. Så länge det är kallt, så länge det är snö och så länge isen ligger och kanske efter och före också passar det med denna magvänliga anrättning. Idag med ribbefett, lite bacon från Björks i Färila och så en bechamel och kokt potatis.

de där mänscherna i Skärhamn vet hur en långa ska dras. Spänstig, aromatisk, flakig och med det där lilla extra kvar av badet i kalk och soda.

Vattnade ur ytterst lite och la i ugnsfast form som först saltats, ja alltså saltet läggs i botten på blecket och sedan fisken med skinnsidan nedåt över saltet. Folietäcks och körs i ugn 40 minuter i 200°.

Nu sitter vi här ordentligt mätta och försörjda. Helt ljuvlig spis.


Läs om flera lutfiskäventyr här


Inga kommentarer: