måndag 23 april 2007

Astrid Lindgren och maten


I morgon tisdag ger jag en föreläsning på Kulturhuset i Stockholm. Passa på att se den lysande fotoutställningen om Astrid Lindgren och kom sedan och lyssna på vad maten betydde för hennne och hur den serverades i hennes böcker. Astrid Lindgren ger i sina berättelser ledtrådar till den svenska matutvecklingen från slutet av 1800 talet och Emil i Lönneberga fram till 1960 talets Saltskråkan. Räknar man med Ronja så är vi nere på folkvandringstid och kan ägna oss åt tillagning av små blodklimpar (palt= klimp eller litet stycke),
Min berättelse i morgon bygger på min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas"
Klockan 18:00 Kulturhuset 3tr.


Välkommen

Thai Thai Thai


Austin Bush är tillbaka i Sverige. För tio år sedan var han utbytesstudent på ett gymnasium i Sollentuna. Märkligt att hans svenska är så bibehållen, rent rasande bra, men han är ett "språkgeni" i mina ögon. Jag tjuvkikade över axeln på honom när vi var på China Market för att handla. Köplistan var skriven på thai, vilken kille!, och Rodjana kan intyga att hon sällan hört en västerlänning prata en så utvecklad thai.

Som tam thai

Nu ska vi göra en del jobb ihop den här veckan. I lördags skulle vi till Edsbacka Krog. Mötet där blev dock uppskjutet till senare i veckan så istället hamnade vi hemma hos oss efter en signal till Rodjana och efter lite kompletteringar till kylskåpet på vägen.

Tom kha gaj, en syrlig kyckling och svampsoppa där syran hämtas från tamarind och sötman från kokosmjölk.En soppa som jag brukade beställa in varje lördagsförmiddag under mina år i London och på en thaimalayrestaurang uppe på Leicester square efter att ha gjort helgshopping på marknaden. En soppa med minnen alltså!

Roligt att bjuda thaimat till en kännare, ännu roligare för både mig och Rodjana att anrättningarna föll honom på läppen.
Austin har bott och arbetat i Thailand sedan snart tio år tillbaka och verkat som matfotograf för en lång rad uppdragsgivare i både Sydostasien och Europa/Amerika. Om Edsbacka krog ska han rapportera för ett framträdande matmagasin i Singapor.
Vi träffades för en id sedan i bloggvärlden och jag fick besöka honom i Bangkok när jag var på jobb där i december. Redan då beslutade vi att inleda ett samarbete och den här veckan gör vi alltså våra första jobb ihop.

Mina älskade broskben, klart undervärderade i det svenska köket. Kan grillas, friteras, marineras, kokas, användas i soppa. De är tåliga och har allt. Mest ett jättetryck i smak (kanske beroende på fettet...eller?)

Austin förekom mig i morse genom att blogga om lördagen. Läs vad han skriver här.
Gissa om att jag dessutom har en lycklig liten femårig dotter som fick låna kameran av Austin och ta sina första matbilder och dessutom få dem publicerade med byline.

söndag 22 april 2007

Alla de döda


Om bara några timmar samlas vid vid Hemköp vid Stäket utanför Stockholm. Kom dit kl 13!
Det bjuds på en rundvandring på avrättningsplatsen vid "Steks färja".
Här ligger de döda i skogensom sot och brända benrester, som styckade i kärret efter stegling, som halshuggna begravda i jorden.
De sentida från 1800 talet, så färskt i minne att det fortfarande berättas om dem: Jan Jernström, Carl Söderström, Johan Eric Lindström, Anders Nordblad, Johan Henrik Stark, Anders Rahn och Adolv Åberg
Så har vi alla de tidigare, de från 1600 och 1700 talet. Alla tidelagare som brändes efter att de halshuggits; Jöns Andersson, Per Simonsson, Johan Mattsson, Anders Larsson, Håkan Hansson, Nils Nilsson, Erik Pärsson, Olof Ericksson och Olof Andersson. Den äldsta var bonden Pärsson 67 år. Den yngste var Per Simonsson bara 15 år.
Nu blommar vitsipporna i avrättningsbacken - vitsippor bakom skriken och ångesten.
Välkommen.

lördag 21 april 2007

Vandra med Döden


Boka in morgondagen för en vandring i dödens och smärtans, förtvivlans och hatets rum.

fredag 20 april 2007

En dag med fisk


Jag fick med mig fyra kilo fläsk hem från Nilssons i Hötorgshallen efter en dag i stan tillsammans med utmärkte fotografen och matjournalisten Austin Bush. Vanligtvis häckar han, som bekant för mina läsare, i Bangkok.
Austin har ju anknytning till Sollentuna då han var utbytesstudent här för en massa år sedan och nu inleder vi ett samarbete.
Idag hade vi första mötet i Sverige och förlade detta på Kvarnen där min gode vän Mauritz Lind står i köket och han levererade en lätt fisk- "Wallenbergare" till lunch. Jag har alltid ätit bra på kvarnen - idag var alltså inget undantag - menyn ligger liksom väldigt rätt för mig, det är liksom "mat-mat" som serveras och det är därför jag kan ta ett sådant sällskap som Austin Burs dit.
Trevligt sällskap manade dessutom till långlunch.

Fläsket jag fick med mig från Nilssons var några kilo broskben som ska marineras och syras före grillning, Serveras sedan med kaoniew och nam prig. Något kilo färskt sidfläsk också som ska brässera i gryta till en "moo paa low".
Hemma blev det inget fläsk idag utan rödtunga som dänkts över med lite mjöl och sedan friterades hastigt i olja, ris och nam prig pao till. Som alternativ fanns också en liten panaengcurry att skeda över.

torsdag 19 april 2007

Som Carl Butler för 30 år sedan


Det slog oss, när vi som vi brukar började måltiden med lite grönt på balkongen, att det här var precis som Carl Butler 1978. Ett alldeles utmärkt sett att få småungarna att äta rotsaker.

"Ät Gott med Carl Butler" (Askild & Kärnekull) heter hans verk och på sidan 3 finns hans "Cruditéer" snarlikt det vi "dippade" på balkongen idag. Carl blandar själva "dippet" med grönmögelost och vi använder yogurt med olivolja. Till också, turkiska "billigoliver" som vi blänker upp med olivolja och pressad vitlök som får marinera.

Rättika och rädisa

onsdag 18 april 2007

Spädgrisen - det lilla gullet

För 14 dagar sedan lagade jag spädgris och styckade ut, färserade, kryddade och bokstavligt talat tryfferade till rulle. Den veckan var en riktig matlagningsvecka med lamm och stekar och spädgris och fågel så i sanningens namn ska sägas att jag kylde grisarullen och stoppade honom i frysen.

Idag gick Rodjana till butiken och fick med sig spenat hem och hon hade en plan. Sedan tidigare hade grisen tagits ur frysen tillsammans med ett litet paket förvällda egenodlade bondbönor.
Rullen förvärmdes i ugnen och skars i skivor vilka rostades i ordentligt het gjutjärnspanna. Potatisen koktes, gul koklök blandades upp i och bondbönorna som redan var förvällda och skalade kokades nu med lite balsamico och fick krydda potatis och lök. Spenaten serverades kokt till.