onsdag 10 januari 2024

Innanlår på kalv från Stenspers i Tallåsen blev schnitzel till middag igår



Jag vet inte riktigt om alla gårdsbutiker levererar annat än en slags romantik och längtan tillbaka till den där tiden när man gick till närmaste gård och hämtade mjölk och kött och mjöl. Nu inte sällan heller långt borta från det prisvärda. MEN DET FINS LYSANDE UNDANTAG!


Här på Tabberaset brukar jag lyfta de jag stöter på och som är bra och väljer att glömma dem som inte alls håller måttet. Lyfter gärna mejeri från Kajsa på Antuna Gård, chark och världens bästa korv (isterband) från Franzén som levererar från kylbil eller står på Bondens marknad i Stockholm och sedan en tid tillbaka kött från Stenspers i Tallåsen.


I måndags förbi hos de sistnämnda,Stina, Robert och Tommy på vackra Stenspers gård i Tallåsen (Hälsingland) - en lika välordnad gård som gårdsbutik.

Här går deras Aberdeen Angus ute året runt, sommaren på skogsbete och övrig tid på sjöängarna ner ån, man får känsla av Afrika. 

Handlade ett par kilo kalvfärs, ett innanlår av kalv och en högrev

Idag blir det ett femtiotal vårrullar av kalvfärsen och igår bankade jag ut några skivor innanlår och lagade wienerschnitzel. Sparade lite av innanlåret att skiva tunt till söndagens sukiyaki. Av högreven blir det en blanquette de veau, dvs kalvgryta med champinjoner och smålökar.

Måste också länka till vad jag skrev om gårdens råbiffmalda, och här om gården i allmänhet och hamburgarna i synnerhet.

Vad kan man nu utläsa av detta? Jo, att vi väljer att njuta av kvalitet, god smak, bra miljötänk i stället för att ständigt vara missnöjda av industriskit med kemiskräp i maten.

Inga kommentarer: