Förmodligen kommer jag att bli ruinerad på
min isterbandsvurm, men får väl hålla tillgodo ibland med industritillverkat
för att ha råd att köpa den yttersta av kvaliteter.
Bondens marknad igår lördag:
I akt och mening, efter ett nyhetsbrev, att
handla isterband. Hittade Kristofer Franzén som åker från Örsundsbro om
lördagar för att sälja fläsk över disk på Katarina Bangata.
Han är ingen nyhet för mig. Har känt till
varandra sedan bloggvärlden och jag minns när han vid ett bloggarmöte hade med
sig hemgjord korv som enligt egen senare utsago: ”Möjligen kunde varit
livsfarlig”. Sedan blev han med charkuteri och gård och linderödsgrisar och full
kontroll från ax till limpa eller snarare kulting till kotlett.
Har smakat mig genom åtskilliga produkter
sedan dess, höjdare som smäller i käften (och en del smakgrejer jag självfallet
heller inte gillar). Åt hans isterband för några år sedan, ganska tunna, ganska
menlösa egentligen, inte med den där riktiga smällen i syran och i smakdjupet.
Så har han magen att genom hans nyhetsbrev
på nätet locka mig från alla lördagssysslor till Katarina Bangata för några
isterbands skull, närmare bestämt fyra stycken för 200 spänn.
Hade det hänt något då under tiden jag inte handlat isterband hos Franzén?
Nu, alldeles nyss åt jag och August (den
ende som med mig gillar allvarlig husmanskost med tradition) stekta isterband
från Franzén med röda inlagda betor och stuvad färsk vitkål.
Den som följt den här bloggen några år vet
hur jag fruktlöst jagat smakliga isterband genom hela Sverige utan att få det där extra.
Nyss small det till och jag utropade ”huereka” följt av ”det var som fan”.
En bestämd syra fantastiskt sammanhållet,
och ett rejält motstånd i texturen för att inte bli lös grynkorv – som heller
inte är att förakta, men en helt annan sak. Jävlar i min lilla låda – bästa isterbanden
någonsin – exakt så här ska de smaka. Plötsligt blev inte 50 spänn styck ett
överpris utan helt prisvärt.
(Letade länge i Småland och visste inte att det var i Örsundsbro de bästa isterbanden skulle tillverkas)
1 kommentar:
Vilken lycka, men jag undrar varför isterbanden i Ica butiken är så mesiga. Liksom smörgåsgurkan, köpte ICAs variantvpp smörgåsgurkan den var så söt så den var oätlig. Slätstruken mat är en styggelse!!
Skicka en kommentar