onsdag 14 november 2007

Skänk Astrid Lindgren en tanke och gör något gott idag!

Teckning av Claes Jurander från min bok "Järnspisar, hackekorv och tabberas"

Och inte nödvändigtvis behöver det Goda vara Snällt i bemärkelsen mjäkigt utan hellre rakryggat kritiskt, vänligt för att föra framåt - det var Astrid Lindgren 100 år idag.
Jag tillhör ju dem som fick fördelen att träffa denna människa i levande livet hemma i hennes lägenhet på Dalagatan i Stockholm. Mötena med henne inspirerade till "Järnspisar, hackekorv och tabberas".
Idag föreläser jag på biblioteket i Salem kl 14 om Astrid och maten i hennes böcker. Fem timmar senare ska jag stå i Lindesberg på en helafton och berätta om tabberas och om tradition i Astrids många kök. Plasen är Bistro Bellman kl 19 - kom gärna Dit och lyssna. Det är ett samarbete mellan Örebro läns ABF, Lindesbergs kommun och Bistro Bellman.
Idag skriver också Tasteline om boken efter en intervju med mig igår.

Grattis världen för 100 år med Astrid!
Läs mer Astrid Lindgren. Bokus har en hel sida med speciellt utvalda "Astridböcker" dagen till ära. Självklart är "Järnspisar" med. Även Adlibris har gjort en Astridsida med böcker och har heller inte gått förbi min bok.

tisdag 13 november 2007

Glutamat - nu tar också Aftonbladet ställning


Jag har jagat glutamat länge. Främst för att Ajinomoto (same same but Thai) fördärvar smaken i maten och har ett enda möjligt syfte; att dölja dåliga råvaror.
Här har jag skrivit om det och här och här skrev jag om den förbjudna hyllan i thaiaffären. På ett annat ställe skrev jag om de naturligt smakande snabbnudlarna.
Idag skriver Aftonbladet en rak artikel om detta kristalliska smakgift som avslöjar de stora kedjornas egna varumärken främsta smakgivare...Glutamat!

måndag 12 november 2007

Annat slags naket kött med fett. Kalvstek som hos Astrid Lindgrens Madicken


Gjorde en kalvstek igår - värst är att butikerna inte skriver ut styckningsdetalj, som t.ex att nu kan en hel kyckling vara filé och vilken köttklump som helst kallas stek - å andra sidan kallades hel fågel förr för stek så det kanske jämnar ut sig?
Jag tolkade min kalvstek från Konsum som en fransyska som sitter på låret nedanför yterlåret och saltrullen. Den var urskuren, vad begriper jag inte, men innanför nätet låg den som ett hoprullat flak och senorna hade inte tagits bort. 75 gram puts blev det (vilket redovisas på bild nedan)

Så kryddade jag den och gned den med salt innan jag nätade, i brist på bindgarn, och brynte. Fick steka långsamt i ugn med stekgrad.
Samtidigt glaserade jag morötter och lök med lite socker och gjorde en sås med grädde. Gurkan för att pressas med salt och ättika och blandas med persilja hade jag glömt köpa. Mest lagade vi steken för att kunna ha tunna skivor kalvstek på smörgåsen till frukost á là Madicken hos Astrid Lindgren.
Vit i köttet, mör och mjäll i smaken var den i alla fall kalven från Konsum (när väl senpaketen avlägsnats.

söndag 11 november 2007

Tabberaset naken i Gotlands Allehanda!!!

Faksimil ur Gotlands Allehandas/Hela Gotlands webbsida

Det är faktiskt sant. Den utmärkta journalistkollegan Helene Körner har skrivit ett helt ode till den generation män som befolkade Gotland på 70 talet och som gjorde väsen av sig på ett eller annat sätt.
När Helene ringde upp mig i höstas hade hon ett arbetnamn på sitt arbetsprojekt: "Vad hände sedan? Den nakna sanningen!"
Jag tycker själv det är spännande läsning och en påminnelse så här med nästan 30 års distans - sedan skriver hon ju så bra och rappt också.
Reportaget publicerades i lördagstidningen. Folk ringde och kommenterade.
Grejen var att alla intervjuobjekt skulle fotograferas lika nakna som de avkläddes i artikelformat så sagt och gjort - mig fick hon plåta i rödbetslandet då jag har stora betor att skyla mig med.
Så var det det här med självbilden, istället för den tankebild jag har om mig själv som magerlagd senig och brunbränd upptogs hela djevfla kålgården av något vitt formlöst plufsigt. Men vad fasiken gör det om 100 år?

Att svika sig själv


I 30 år har jag sagt till mig själv att det är omänskligt klimat att leva i och att det är sista året jag inleder vinern med att skrapa bilrutan.
"Jag skriver ju som sysselsätning och skulle lika gärna sitta under solen och skriva som att lida helvetes pina och djävelsverk i den svenska kylan"

lördag 10 november 2007

Tove Adman "Den goda smaken"



För mycket länge sedan träffades vi i Östergarn på Gotland, Tove Adman och jag, i hennes lilla nedlagda bensinmack. Där karvade hon i trä som hon klädde med bly eller polerade så att det såg ut som något annat än trä. Där födde hon idéer om hela ljusstakar i stearin och där fick föremål som påminde om kitsch namn som "Dalterist", "Vagnling" och "Rakdyglare" och som jag kan se som övningar i enorm hantverksskicklighet där yta och idétänket går ihop.
Igår träffades vi igen på mässan i Älvsjö. Hon står i båsen kring de Gotländska producenterna och hon visar det jag i somras såg som prototyper. Små glas eller serveringsskålar i betong som klätts med formplast för att hålla vätska. Hennes taggtrådskrona är med och visar vägen.
En annan ny form är en "serveringsvagga" - ett fat som också det klätts med formad tunn klarplast.
Längs botten i vaggan löper en ljusränna i blått.
-Jag ville göra ett fat som inte blir tomt när man tagit för sig av det upplagda, säger hon och plockar bort morötterna som låg på det. Plötsligt blir serveringsfatet en skulptur, byter skepnad.

fredag 9 november 2007

Grattis Karin Fransson



Hon är en bekant röst i Meny - där tabberaset också hörs av och till, mest till. Hon heter Karin Fransson och driver Hotell Borgholm tillsammans med sin man Owe.
Idag fick hon Allt om Mats stora matpris "för sin insats för den svenska matens standard och kultur".
-Det där är en människa som har ett exakt gehör vad gäller smaker - sa Astrid Nilsson som jag satt bredvid när Karin Franssons namn ropades upp. Hon är inte bara en utmärkt kock, hon är en inlevelsefull pedagog också vilket inte undgått många i landet efter hennes många radio och TV framträdanden.
Idag var det dessvärre inte bara glädje i hennes ögon.
Igår gick åklagaren ut med ett åtal mot Hotell Borgholms VD Owe Fransson.
Efter den tragiska branden på långfredagen den 9 april 2004 då två människor avled har polis och haveriutredningen jobbar med analyser. Förundersökningen är på över 230 sidor och slår fast att brandskyddet inte varit tillräckligt och ansvaret är hotelledningens.
Owe och Karin anser att branden var en olyckshändelse. Utredningen har inte kunnat finna brandorsaken.
-Det känns hemskt, sa Karin till mig efter prisutdelningen. Jag är väldigt ledsen.