tisdag 2 oktober 2007

Glutamat - ajinomoto - MSG

Ajinomotohyllan i "vår" thaiaffär som har vietnamesisk-kineiska ägare och personal och i övrigt är en pärla!!!

Närå! Glutamat är inte ett dugg farligt, det är tvärtom en av smakvetenskapens viktigaste upptäckter. I alla fall om man får tro "IGis", en glutamatens okritiskt positiva hemsida "International glutamate information service". MSG, "industriellt framställt glutamat är hur "naturligt som helst och helt ofarligt". "I många länder anänvd MSG som table-top seasoning" bevare mig väl.
Monosodium glutamat är metallisk i smaken, påträngande unket och kan skapa migränanfall, svår törst, diabetes, fetma, ångest - det är bevisat. På IGis hänvisas inte till några som helst fo0rskningsrön annat än i vaga ordalag och källor är obefintliga. kolla själv.
Till tidningen Expressen säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet att MSG är ett nervgift och kan öka risken för Alzheimers. Andra forskare varnar för att MSK framkallar fetma, diabetes och hjärnskador. Länk här.
På kinakrogarna och thaikrogarna ödslas flitigt med MSG eller som det heter på thai; Ajinomoto. Det märks både på smaken och på törsten som infinner sig efteråt. I Thaiaffärerna (asinlivsmedel) bullas det upp med påsar med det vita giftet och tro mig att det används i det mesta i thaiköket i någon slags tävlan att höja smaken och känna sig som en god hustru, ju mer smak desto bättre fru. "Jag har sett thaikockar ösa i två matskedar ajinomoto i en enda portion, bara en enda sådan middag överstiger EU lägstarekommendationer av dagsintaget på 10 gram/kilo råvara och det är klart att det handlar om smak - men man kan uppnå lika bra smakförhöjning genom fisksås och äkta fermenterad soja, Healthy boy eller Kikkoman till exempel", säger Rodjana som vuxit upp i ett Ajinomotokök. "Kasta ut pulvret och laga mat med naturlig smak istället", hävdar hon väl medveten om att många landsmaninnor tappar ansiktet inför påståendet att de är fuskare.!

6 kommentarer:

Lisa sa...

Heja Lager!

MSG ger framför allt en trist platt smak, inte alls som de naturligt peptidrika brygderna fisksås och soja. Upp till kamp mot MSG-missbruket!

Anonym sa...

Bra skrivet, blev redigt sur av smorjan pa "IGi".

Har sedan lange valt bort allt vad glutamat heter fran min mat.

Zaba
London

Jessika sa...

Nu så är jag ju som jag är i mitt befintliga tillstånd som visserligen är väsentligen mycket bättre men ändå; vad är det för smaker som måste förstärkas med glutamat om man lika gärna kan göra det ja, råvaror som soja och fisksås och allt annat som finns (jag är så otraditionell att jag häller indonesiska såser i japansk mat - ja, jag förtjänar spöstraff av närmaste kaiseki-kock ;) ).
Göra soppa och istället för att ägna tid åt att ägna tid åt att smaka av och tillsätta lite här och där så tar man glutamat-pulver istället?

Anonym sa...

花鄉,愛情海,百威,為楓精典,比佛利,新阿里山,儷京,御花園,風華,溫莎堡,晴海冷泉,紐芬堡,歐悅,名湖水岸,歐悅,萬里仙境,北極星,皇居,禾楓.湯泉,香緹,湯野,水漾,金色河畔,戀愛,新阿里山,皇家花園,山櫻花,名家,風華,美麗殿,艾蔓,薇星,皇城,泰皇,風雅頌,欣歡,名爵,竹田驛站,薇星,風雅頌,愛摩兒,墾丁,雅柏,天母,威斯堡,嘉賓閣,伊都,衣蝶旅店,樹林月圓,萬里仙境,北極星,華都飯店,馥嘉商務,唐城,雙橡園,百老匯,紫園,夏卡爾,竹林雅緻,好來屋,馬德里,湖山度假,蔚藍海岸,約客頂級,儷灣,真善美,歐香,愛莉園,人客

insayt sa...

Dummaste jag hört att MSG heter Ajinomoto på Thai. Ajinomoto är det det ledande japanska bolaget när det gäller MSG på marknaden.

Kikunae Ikeda (1864-1936), professor i kemi vid Kejserliga universitet i Tokyo, tog i juli 1908 patent på sin metod för att producera glutamat.

På Thai heter det phohng chuu roht ผงชูรส.

Mvh Peter

Lagers tabberas sa...

Peter - helt korrekt, jag vet uttalas pommng chalotte ผงชูรส. Var dåligt påläst om just detta när jag skrev, tack för korrektur!