måndag 25 oktober 2021

En chouchroute är alltid en chouchroute om än i varierad smak och stil

 
Enkel husmans. Så vansinnigt gott och varierbart. Den bästa, absolut bästa, med lättrökt, salt gris, het korv och confiterat anklår, tournerad potatis och surkål kokt i vin åt jag på Brasserie Georges i Lyon för massor av år sedan där syran i surkålen studsade mot det feta rökta fläsket och där hettan från korven mildrades av det confiterade låret som föll sönder och smälte i munnen och gav mildhet och en otrolig smak åt anrättningen. Jag var såld.

Den näst bästa var hos Thomas DrejingPetri Pumpa i Lund, en helt ordinär chouchroute på en helt vanlig lunch som förgyllde den vardagen genom att den var så genomtänkt av exakt tillagning och av lokala exemplariska råvaror och egensyrad surkål som var lite brynt vill jag minnas.

(Och appropos Petri Pumpa - läs det här)

Hade en bit saltfläsk hemma och en burk surkål, En rejäl bit falukorv från veckan som varit och kompletterade med några chorizokorvar. Se där, en enkel chouchroute att ha till vardags.

Grillade fläsk och korvar innan de gick i buljongkoket med falukorven. Värmde försiktigt surkålen och vips var middagen färdig. Högst 12 minuter från spis till bord. Stark senap till bara för att.


Inga kommentarer: