Skördade ett och ett halvt kilo idag, förpackat i 125 g och vackat fvb till frysen. Nästan lika mycket kvar i landet och dessutom slätbladig grönkål och en del kruskål. Lämnat topparna i förhoppning att de växer vidare till en andra skörd av frostnupet att ta till köket direkt när vi kommer upp.
Skär enkelt bort svartkålens centralnerv. Samlar i buntar och skär ner i het stekgryta med lite olivolja. Bryner ordentligt och så på med kokande vatten. Stormkokar och sedan får det puttra en timme. Silar från och reducerar till några deciliter till en helt fantastisk svartkålsbuljong kryddad med lite timjan och några blad libbsticka i reduceringskoket.
Rödbetor och morötter och lite potatis får ligga kvar i jorden. Täcker gurkorna med duk och kanske. kanske klarar de tills vi kommer upp igen om 14 dagar. Jäklar vilken köksträdgård det blev i år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar