Surströmmingen finns nu med både hallon och
lakritssmak. Skogsbär är nästa
varumärkesförstörande ingrediens, precis som hos
Ramlösa vars
vägar surströmmingen nu delar.
Allt detta i ett försök att få barnen att
äta och locka vuxna som ratat delikatessen tidigare. Man kan förstå tänket för
vem har inte bjudit till bords om hösten att dela doft och sälta, smak och
glädje kring denna fantastiska och högst traditionella slags måltid. Alltid
någon som sitter vid sidan om och ojar sig och fnyser och jag vet inte vad. Nu
är det slut på det, nu kan alla samsas kring bordet och njuta smaksatt surfisk.
Det här är ju inte riktigt sant.
Produktutveckling går i stället åt ett annat håll. Det började för några år
sedan då salterierna sneglade åt det ”exklusivare” hållet. Gjorde burkar
numrerade med bara romstinna honor, gjorde sparsmakade burkar med tryckta
texter om burkens unika innehåll där man inte skrädde orden om den egna
produkten.
Jag har käkat surströmming från tunna före
burkning, jag har käkat småproducenters hantverksströmming och sedan barnsben
avsmakat den ena produkten efter den andra, och vet ni, jag har ändå svårt att
känna någon annan skillnad än saltmängd, konsistens, färg och storlek.
Varje år är det samma sak, vi träffas, vi
köper från olika salterier och vi hamnar lika i omdömena: För salta, för
sladdriga, för hårda, lättrensade, mycket smak etcetera. Och vi landar som
oftast hos de stora salterierna.
Ett varumärke som vi håller fast vid är
Mannerströms. Samma sak i år. Fasta, lättrensade, romstinna, lagom storlek och
sältan perfekt. Vi hade också en numrerad och därmed unik burk från Borkbo.
Förväntansfyllda, men tämmeligen B-klass och alldeles åt helsike för salt, inte
prisvärd alls. Kanske hade varit bättre med hallonsmak?
Bästa tillbehöret idag, Gittans sallad på skott, olika betor, druvor och rädisor. Kompletterade nyupptagen mandel alldeles utmärkt |
I alla fall, några timmar av njutning hemma
hos Janne och Gittan, väldigt traditionsenligt och gemytligt. Avslut med
äppelsockerkakor och riktigt kaffe. Skön söndag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar