onsdag 9 december 2015

VegovårrullarDet är inget att hymla med. Jag har älskat kött sedan barnsben. Grönt och rötter är sådant med starka smakkaraktärer som serveras bredvid för att spela med proteinet.
Hemma spretar matvanor åt många skilda håll. Ett är åt det vegetariska, ibland rent veganska vilket fordrar anpassning och roliga utflykter.
Idag en av de smakrikaste på länge och jag tänkte ge ett exakt recept istället för som normalt bara ett anslag. Räcker till 30 vårrullar och serveras med en saltad timjansmörsås efter ett recept från 1600-talet

Det här behöver Du:
 125 g purjo
350 g grovt rivna morötter
170 g grovt rivna palsternackor
15 g hackad vitlök
200 g fint strimlad savoykål
300 g fint strimlad champinjonhatt
100 g glasnudlar
2 msk limejuice
2 msk healthy boy soja sauce
1 tumstor fint riven bit ingefära
3 msk rapsolja
3 dl vatten


Gör så här:
Skiva purjon i fyra centimeter långa julienne. Riv rotsakerna på grova rivsidan. Strimla savoykålen och svampen fint. Hacka vitlöken och koka upp vatten och häll över glasnudlarna.
Doppa kålen i kokande vatten två minuter. Häll i sil och låt svalna. Fräs svampen i en matsked olja tills den tappat vätska som sedan får koka in. Svampen ska få lite färg.
Woka,  i två matskedar olja, rotsaker med purjo och vitlök. Låt ta färg. Späd sedan med 3 dl vatten uppblandad med sojasåsen och limen. Låt koka in tills mjukt. Klipp glasnudlarna kors och tvärs i silen. Blanda alla ingredienser. Smaka av med mer soja om behövs.
Montera i vårrullepapper och förslut med lite äggula.


Servera med en timjansmörsås från det svenska 1600-talet så som den en gång serverades på de la Gardies Huset Makalös vid Kungsträdgården i Stockholm kanske när drottning Kristina var på besök, vem vet?.

Till såsen behövs:
150 g smör
en tsk salt
en kruka timjan.

Gör så här:
Smält smöret med salt så det bubblar lätt, smöret ska ha en lätt nötig smak. Hacka timjan grovt. Repa av några blad och spara. Mosa ner timjanen i smöret och låt sjuda i fem minuter, låt sedan dra i tio minuter. Värm på till kokpunkten igen. Sila från och häll över i serveringsskål. Vänd ner de avrepade bladen. Skeda smöret över en uppskuren vegorulle och njut.

Inga kommentarer: