torsdag 10 september 2009

RADIO: Christer Lingström i Strängnäs del 2

Det här är det andra avsnittet i en serie som jag kallar ”Petitesser” och som jag producerat med Christer Lingström i huvudrollen.
Senast for vi till Strängnäs och där blev vi kvar. Nu står vi på en kullerstensgata där en mycket ung Tore Wretman en gång lekte.



I dagens avsnitt av ”Petitesser” träffade vi utöver Christer Lingström även Jurgen Lüdke.

Recept avsnitt 2:

Inkokt lax Tore Wretman

Det här behöver Du:
1 kg lax av mittbiten skuren i 3x3 cm kuber med skinn

Till kokspadet:
2 1/2 liter vatten
1 gul lök
1 medelstor morot
½ dl rödvinsvinäger
3 tsk salt
5 vitpepparkorn
6 hela kryddnejlikor
1 lagerblad
8 dillstjälkar
Skarpsås
1 gula från ett hårdkokt ägg, passerad genom en fin sil
1 rå äggula
1 krm salt
1 krm strösocker
kajennpeppar
1 ½ msk osötad senap
1 msk vinäger
1 dl gräddfil
2/4 dl grädde

Så här gör Du:
1.Koka lagen med alla ingredienser i tio minuter.
2.Lägg i laxkuberna och sätt på locket på kastrullen
3.Ta bortkastrullen från plattan och låt svalna.
4.Garnera med en klick rom på varje laxbit
5.Servera med skarpsås.
6.Se till att alla ingredienser till skarpsåsen håller samma temperatur, enklast är att lägga allt i kylen några timmar före anrättning.
7.Blanda den kokta och råa äggulan med salt, kajennpeppar, socker, senap, gräddfil och vinäger.
8.Vispa grädden till skum och vänd ner med en spatel.
9.Håll såsen kall.

Toast Skagen Christer Lingström och Tore Wretman

Det här behöver Du:
150 g stora knubbiga svenska räkor
8 msk majonäs
3 msk skuren dill
2 msk finhackad rödlök
100 g löjrom
4 skivor formbröd

Så här gör Du
1.Hacka räkorna grovt
2.Stek eller rosta brödskivorna och låt svalna
3.Blanda räkorna med övriga ingredienser utom löjrommen, smaka av med salt och lite peppar
4.Vält upp röran på brödskivorna och dekorera med rommen och en dillvippa.

TIDIGARE INSLAG I SERIEN PETITESSER MED CHRISTER LINGSTRÖM HITTAR DU HÄR:
Ettan

Inga kommentarer: