torsdag 30 november 2006

Det drar ihop sig


Julgranen får stå där bäst den vill utanför kontorsfönstret och blinka i snålblåsten och fuktkylan.
Jag kommer att gå på marknaderna, smaka, lukta, äta, 32° idag. Älskar värmen och behöver den.
En del jobb förstås, men all tid i världen även för att fira kungens födelsedag den femte december och göra det i Bangkok, på plats vid palatset.

Ananasen kyler. Långt ifrån i smak den vi får färsk från Elfenbenskusten till butiken i Sverige, omogen, hård, lite läskigt bitter. ”Red Spanish”, ”Queen” och ”Abacaxi”.
Den jag köper på marknaden i Thailand är en "Smooth Cayenne". Kommer egentligen från Venezuela via Franska Guyana och Kew Garden där engelsmännen kultiverade den och skickade vidare till Jamaica, Australien, Indien, Malaysia, Sri Lanka och Thailand. Den absolut förnämsta bland ananaser. Så känslig i smak att den måste ätas samma dag den plockas. Se där, förklaringen till att vi inte får den i butiken i vinterlandet. Det var därför DelMonte köpte det hundraåriga thailändska fruktföretaget SAICO. Enda möjligheten att låta omvärlden smaka på den thailändska ananasen är att burka den. DelMonte konserverar idag 35 procent av hela världsproduktionen.
Färsk har "Smooth Cayenne" en frisk syrlighet bakom sötman som gör den osliskig, bara uppfriskande. Saften är klar och ren.

”Sa-pa-rod nung look, krap”, en ananas tack!
Jag får den skuren i bitar i en plastpåse. 15 TBH
Det finns de som inte gillar frukt i maten. I thaimat är ananasen (”Ananas comosus”), sötman.
Den skördas före gryning - jag tänker på alla dessa med nakna fötter som går och skär ananasen innan det blivit ljust. Så får jag höra att det går en kobra/100 kvadrat ananasfält, myt eller sanning, vad vet jag.
Så kommer det att se ut snart - på söndag.

4 kommentarer:

Kinna Jonsson sa...

såhär har jag också lärt mig att skala ananas på beachen på Bali. Coolt!

Kinna Jonsson sa...

Såhär har jag också lärt mig skala ananas på beachen på Bali. Coolt!

Kinna Jonsson sa...

Såhär har jag också lärt mig skala ananas på beachen på Bali. Coolt!

Lagers tabberas sa...

Det är ju så enkelt men det fodras en vass kniv. Så skinnar man av ananasen och så snittar bort ögonen som skruvar sig i rader och då blir det sådär raffinerat snyggt med ananasen som skruv.