Det vetekatten!
För många är just köttbullen ett måste på julbordet - det är det inte för mig. Däremot köttbullar lite då och då under året och just nu är det då och då och "dået" räcker till påska för jag langade fram 102 medelstora oxköttsbullar kryddade med kanel, chili, soja och spiskummin, rejält med salt och ströbrödet svält i bara vispgrädde, så ska det vara. Dessutom det där med löken , hatar stora bitar lök i köttbullen, lökbitar om en så smått hackat ändå kommer in som något obehagligt knaster i munnen med en beska och bismak av SO2. Nej, och det lärde mig Christer Svantesson en gång när jag gjorde ett juligt program för Meny i P1, hacka löken fint och fräs den lätt i smör, späd med vatten och låt sakta koka mjuk i 40 minuter på svag värme, då lockas sötman fram och löken börjar lira på riktigt. Sedan ska kryddorna blandas med löken och mixas till helt slätt för att kunna bearbetas in i färsen...alltså det blir så bra.
Nu står jag här med 100 köttbullar att frysas in till en del och kanske tas fram till jul om det är nödvändigt. 100?, det var ju 102 alldeles i början av det jag skriver - jo men en till August och en till Assar, blir hundra kvar.
Fredagsmiddag i morgon blir kokt potatis från Håvra, köttbullar och gräddsås. Så är det och så får det bli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar