söndag 10 september 2023

Idag för 141 år sedan förlovade sig Carl och Karin här på Chevillon i Grez


Det var alltså just här där jag och Kicki befinner oss och bor och verkar för närvarande som Carl Larsson friade och förlovade sig med Karin Bergöö. Dessa två är fortfarande frontfigurer för konstnärshotellet  Chevillon i Grez sur Loing.

Min vän Björn Kronvall messade ett klipp ur dagens Falu-kuriren vilket kom lägligt till oss på Chevillon just idag.  där berättas 

Messet idag berättar om den stora händelse som ägde rum här denna dag för 141 år sedan den 10 september 1882. 

I början av sommaren -82 rullade ett tåg in på stationen i Bourron-Marlotte. Ryktet sa att en hel hop svenska kvinnliga konstnärer var med på tåget för att vistas i Grez sur Loing, byn åtta mil söder om Paris som fångat så många nordiska och andra internationella konstnärer genom decennier.

Raskt tågade då en grupp manliga konstnärer, däribland Carl Larsson mot Bourron-Marlotte (konstaterar att det är en jäkla lång promenad) dit för att möta kvinnorna. När Karin Bergöö klev av tåget möttes hon av Carl och det för första gången de träffades, det ögonblicket skulle så småningom förändra mycket i det svenska konstlivet i allmänhet men för Carl och Karin i synnerhet.

Sommaren gick med många möten, middagar och massor av arbete ungefär som nu. Vi är just nu sju konstnärer, forskare och fotograf  på plats.

Carl Larsson bodde vid tiden på byns andra konstnärshotell Laurent och Karin på Chevillon. Alla umgicks och den 10 september 1882 kom de överens om en promenad till  Montcourt för att handla och äta druvor. Dit är det dryga två kilometer genom skogar och över broar.

På hemvägen och alldeles nära hotel Chevillon precis mott på bron som jag kan se från mitt ateljéfönster om jag anstränger mig, där stannad Karin då Carl hejdade henne. Han stod där och rörde vid Karin och sa: "Vad jag älskar er".

Snabba papper på den tiden för raskt ordnades med en förlovningsfest i hotellparken ner mot  Loingfloden och den var väl i full gång ungefär nu för 141 år sedan när jag sitter på platsen för händelsen och skriver detta den 10 september klockan 19:20.

Några veckor senare annonserades förlovningen i svenska tidningar, resten är historia.


1 kommentar:

Anonym sa...

Fin berättelse att ha i bakhuvudet när man flanera på bron./ Tommy