fredag 15 september 2023

Blivit känd i vår lokala butik i Grez som hårspraymissbrukare

 För inte så länge sedan var mitt hårsvall över en halv meter långt. Då kanske det hade varit en mer naturlig förklaring...eller kanske inte?

Packade ner en ansenlig mängd torrpastell till Grez sur Loing och vår månadslånga vistelse här på Chevillon. Som de flesta vet innehåller torrpasteller inte något bindemedel. Färgen anbringas pappret genom att färgkornen repas av mot papprets gräng, det vill säga kornighet, men färgen klistras inte fast. Minsta lilla skakning kan göra att färgen helt enkelt ramlar av. För att klistra fast pigmentet till pappret sprayas det med ett harts som lösts i till exempel etanol. Fixativ är skitdyrt (tycker jag). En genväg är hårspray.

Fick inte med mig något skitdyrt fixativ till Grez. Mina just nu stora pasteller skulle ändå kosta en förmögenhet att fixera med konstnärshandelns fixativ. Alternativet - som jag lärde mig under fattigåren som student - är hårspray!!!

I Grez finns en affär för det nödvändigaste och en bagare som är helt utsökt.

Varje dag knallar jag upp gränden till affären och köper hårspray. Det finns små hårsprayer av ett känt sminkmärke för 6€ och så finns det stora för 3.40€ (motsägelsefullt). I förrgår tog de stora burkarna slut och jag var ju tvungen att på min knackiga franska förklara att, nej jag använder inte sprayen till mitt hår utan till att fixera pasteller. 

-Det kommer säkert in mer av det stora burkarna i morgon eller övermorgon, svarade handlaren.

Jag såg hans misstänksamhet och andades lite av "stackars människa som missbrukar hårspray" och detta trots mina försök till att förklara.

Min vackra ateljé doftar frisörsalong!

"Island möter Grez" Pastell på papper 58 x 65 cm

Inga kommentarer: