söndag 18 september 2022

Vetesur av stenmalt kulturspannmål


Skrämde liv i min surdegskultur på stenmalt vete från Tevekvarn i Järvsö. Bubblade och stod i. Satte en fördeg med 100 gram + 150 mjöl och 150 vatten som blev lugnare, men med stiliga bubblor efter 12 timmar.


Så till den jäsliga delen med  fyra till 5 dl ljummet vatten och 700 gram stenmald vete. Saltade rejält i sista minuten av degblandaren. Stjälpte upp och lät vila i 10 timmar i oljad spillkum. Vände försiktigt degen varannan timme. Och så spände den upp sig och höll på att segla över kanten, smidig och som siden på ytan.

Delade försiktigt i två delar och lyfte upp på plåten. Skar för att lösa spänningen.

250 grader i fuktig ugn i en timme upp till 98 grader i brödet. Sådär ja. Så ska det vara.


Matar på min surdegsgrund just nu. Sätter fördeg i kväll över natten och bakar nog först på tisdag morgon efter jäsning i kyl. Bröd behövs, men då ska det vara bröd på riktigt.

Inga kommentarer: