Pasta är så ohälsosamt, sägs det. Men det slår mig att vi står för en värld av pasta. Skrev om Lasagne i min bok ”Järnspisar Hackekorv och Tabberaset” där jag berättar om hur Maestro Martinino, den som krediterats för samtliga recept i Bartolomeo Platinas ”De Honesta voluptate” (Den ärbara vällusten och god hälsa utkommen 1474.) och där han nämner pasta som en väsentlig råvara.
Cajsa Warg lagade makaroner under
mitten av 1700-talet och kokade dem i köttsoppa. Hon kryddar sedan anrättningen
med salt och muskot. Och Hagdahl förordar makaroner med parmesan precis som
Boccaccio skriver i Decamarone: ”..korvarna som var förbundna med vinet från
Bengodi och bergen av riven parmesan”.
På 1350-talet var lasagne
/betydelse, litet kokkärl från Lasanum/ så populärt att det växte fram en hel
rad med lagnerier i alla byar. Och var det inte Marco Polo som förde med sig
dessa alla pastor från sina resor i östanled och fick de förankrade i sin egen
värld?
Tillbaka till Hagdahl som förordar
de macaroni som är tunna som halmstrå före de tjockare och vermiceller nämns i
svenska kokböcker från lång tid tillbaka. Allt detta så långt tillbaka att man
lätt kan inlemma pasta tillhörande det svenska köket, den svenska smaken, den
svenska traditionen. Faktiskt mer tillhörande svenskheten än julbordet som så
som det ser ut idag inte har mer än dryga hundra år på nacken.
Ha alltid fläsk hemma, rimmat salt stekfläsk. Bra även att ta till i sallader som alternativ till pasta. |
Alltså kan jag inte låta bli att
titt som tätt laga till olika pastarätter, stuva makaroner, koka vermiceller
kort som fan och kyla för att använda i en köttsallad av överblivor från änden
av entrecoten. Krämiga pastarätter med rå äggula och fläsk, kryddade med
svartpeppar och stekflott och/eller grädde. Inte sällan gör jag ett par hundra små
små frikadeller att lägga i en hög med smörvänd pasta eller i en thailändsk
syrlig soppa med risnudlar.
Jo, det är nog så, pasta till
vardags tillhör mina favoriter och inte sällan med en köttsås värd namnet eller
helt enkelt med en kryddig tomatsås som vegisalternativ.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar