tisdag 30 maj 2017

En kock är möjligtvis en"stjärna i köket", men stjärnkock först efter en stjärna i Guide Michelin

Senaste stjärnkocken (?) Säkert en djävligt duktig matmakare som
idag intervjuas i något gotländskt media och läggs ut på sajten "Hela Gotland"

Många känner sig kallade, få äro utvalda. Jag tror att ingen kock själv skulle kalla sig stjärnkock, faktiskt inte ens med en egen stjärna i "gidden". I alla fall känner inte jag någon verklig stjärnkock som skulle göra det med hedern i behåll och jag känner många av dessa i Sverige ganska få utvalda.

Journalister, till och med i övrigt duktiga källkritiska reportrar och även mat och måltidsskribenter har ovanan att beströ allt från grillbiträden till stekvändare och verkligt duktiga köksmänniskor med stjärnor och med epitetet "Stjärnkock".

Ibland blir det nästan löjligt när lokala tidningar går ut och kallar sina lokala restauratörer för stjärnkockar för att de synts i TV, varit med i någon tävling (som årets kock) eller faktiskt jobbat på en stjärnkrog eller tillsammans med någon som jobbat på stjärnkrog. (eller rört vid en riktig stjärnkock en gång, andats samma luft eller så)

En stjärnkock är bara den kock som själv erhållit en stjärna eller fler i den aktade matbibeln Guide Michelin, inget annat Detta behöver inte förta duktigheten hos den som avses, den som den journalisten porträtterar. Ställ frågan: Varifrån har vederbörande fått sina stjärnor? "Ja ha, nä hä, inga stjärnor. Då skriver jag att du är djävligt duktig istället...eller nåt sånt."

Inga kommentarer: