Farsan |
För 45 år sedan fyllde min farsa 50 år. Nu är han borta
sedan några år. Han hade kontor på nedre delen av Nybrogatan, alldeles bakom
Dramaten, ett kort stenkast från Teatergrillen.
Jag tror det var där han träffade Tore Wretman första
gångerna. Å andra sidan befolkade han Riche lika mycket som Operakällaren och
Stallis. Han var dom där krogarna trogen, eller snarare Tore Wretman trogen.
Långt senare lät mig Tore förstå att han och farsan haft
mycket utbyte av varandra. Farsan grejade kunder, det ena gänget efter det
andra och Tore underhöll med middagar när han dinérade privat.
När farsan fyllde femtio så ordnade Tore en stor festmiddag
för honom på Riche. Jag fattade nog inte riktigt hur stort det där var, 19 år
gammal, men långt senare, när jag själv fyllde femtio så kom farsan med den bok
han fått av Tore jämte festen på Riche, Kajsa Vargs kokbok, förstupplaga, och
sa att den hade han fått av Tore när han fyllde femtio på Riche och nu var det
dags för mig att få boken.
Något äldre än 19 hade jag farsans Nobisnyckel tills jag slarvade
bort den (typiskt).
Det berättades att om luncherna på Teatergrillen, under 30
år lunchade farsan där var och varannan dag och med lunchgäster ur
sitt eget kundregister. Han avslutade varje måltid med ett glas rödvin och en
varm mazarin (!!!) Något som fick Tore att höja på ögonbrynen, men som sedan
även gillades av honom själv.
När jag fick förmånen att vara med och fira Tore Wretman på
en av hans årsdagar var det mot slutet av hans aktiva liv. Det var så på slutet
att han, liksom farsan mot de sista åren i livet, gått en bit in i den avskyvärda dimman. Tore trodde att jag var farsan och hälsade sååå hjärtligt
(vi har vissa likheter, några som jag tycker om och andra som jag avskyr). Jag
höll god min, vad annat kan man göra.
Sist jag hörde om Tore var från Nils Emil. Denne kom då direkt från ett
besök vid sjuksängen och var en av de sista att ständigt ge omsorg om och visa
bekymmer kring den gamle mästaren genom ständiga besök. Då var det ganska
skruttit där på sjukhemmet. Straxt därpå dog Tore. Det var den 13 februari 2003.
Idag på 100 årsdagen har jag tittat till min Kajsa Varg och
tänkt en stund på denne gigant inom svensk gastronomi. Det känns bra att fått
vara med under så stor del av den tid som var hans och också hans alla efterföljares. Tore träffade jag vid åtskilliga tillfällen i sällskap med Sven-Gunnar Svensson och fick då också förmånen att lära känna Werner Vögeli.
Samtidigt känns 100 år som en så förbålt lång tidsrymd och när jag skriver
själv att jag bara var 19 den där gången då farsan fyllde femtio känns det ändå
som att det var alldeles nyss.
1 kommentar:
Utmärkt bra skrivet Göran. engagerat och personligt. Tiden är en märklig ordning. Min pappa dog ju redan två dagar före sin 67årsdag (alltid ta "bara lite hosta" på allvar) och det känns onekligen lite konstigt att Nu ganska precis 24 år senare skulle han så att säga ju varit så gammal att han hade varit död.Ändå har jag min egen son att relatera till som kom till världen när pappa lämnade den. Finns en fin liknelse Marcello Mastroianni berättade i en intervju när han visste att hans dagar var räknade som jag ofta tänker på i samband med tidens och livets gång.
Tar den vid tillfälle, hälsar dig Sören
Skicka en kommentar