Den har stångat sig fram genom de kallaste och vildaste vatten, flutit med och simmat mot golfströmmen ner från isranden i Bærends hav, efter finnmarkskusten och vikit in vid Røst för att leka i skydda av Væsterålen, Lofoten.
Där, ungefär så är års, pågår skreikampanjen, det stora lofotenfisket.
Torsken är lite större, mer lamellig, tydligare i smak.
Mest tas huvudet av och då är påpassliga ungar där och gör sig en extra hacka på att slita ur tungorna på torsken. Mjölad och stekt torsktunga är en delikatess liksom torskkinderna.
En och annan moped och cykel är bekostad med vinsten från torsktungerenset.
Så hittade skreien ända ner till min fiskbutik på OBS i Rotebro, en indoor butik med kvalifikationer. Filéad låg den där tillräckligt många dagar efter fiskafänget för att ha mognat till perfektion.
Så kokade jag en kanna vatten och hällde över fisken. Lät den stå fem, sex, minuter, sedan upp ur badet med hålslev. Fick rinna ut mot släng och sedan till tallrik.Serverades tillsammans med Augusts favorit, lättkokta romsäckar i skivor. Brynt smör som enda tillbehör.
En alldeles utmärkt spis en helt vanlig vardag i veckan som var.
1 kommentar:
Skrei ja... det är gott! http://www.janlindahl.se/mat2013/20130125c_jpg.htm
Skicka en kommentar