måndag 24 september 2012

Sylta avslöjar den sanna åldern.


Läste om en ung människa som kokade grisskånkor på ben. Hon hade förstått att om man vill ha en smakrik sås efter ett köttkok så måste såsen reduceras för att på så sätt smakförstärkas.

Sedan lades den silade "buljongen" åt sidan och hittade in i kylen. Dagen efter hade den självfallet stelnat till gelé och jag fick höra att den unga människan kastade såsen för att "den klumpat sig".

Det var väl synd på rara ärtor, så mycket smak utrunnet från slasken.

I den bedårande "Kan Du vissla Johanna" med Per Oscarsson söker den lille killen en morfar som äter kalvsylta för kalvsylta gilla man när man är morfar.

I den mån tid finns och lust också för den delen, gör jag gärna egen sylta, både från kalv och från gris. Eller så tar jag genvägen till Percy's och hämtar hem deras nygjorda kalvsylta med exakt den sälta en sylta ska ha och alldeles som en rosa uppenbarelse inte alltför in smickrande i strukturen och där geléns fetma bryts med rödbetornas ättika.

Ropen skalla - kalvsylta till alla!!

2 kommentarer:

TJG sa...

Du är banne mig bäst i Sverige på att prata mat.

Komplimanger åsido, vi måste alla lära oss att uppskatta finstämda smaker och hemlagat.

Fryst pizza och slafsigt smaklösa tolkningar av thailändska rätter verkar ha blivit normen bland yngre.

Vi behöver en förvaltare av den svenska matskatten(!). Vem kan axla manteln?

/J.

Lagers tabberas sa...

Tackar o bugar och tar det till mig