onsdag 14 juli 2010

TV-grillning i Studio Sollentuna och Grillning alldeles för oss själva

Tabberasets marinerade och grillade grisbog

Det är väl lite kul med offentlighet. För en tid sedan gjorde jag ett inslag i Thomas Ardenfors lokala TV-fönster, "Studio Sollentuna" - hur kul som helst.

Inslaget, som blev långt, skulle handla om att grilla och göra trevliga "guckor" till. Sålunda förgrillade jag tre sorters kött hemma och gjorde "gucka" till att tossa färskpotatisen i och en liten vitlöksångande kräm på grillad aubergin.

Billig skit kan vara lockande gott. När det gäller korv är det nämligen det som är poängen. Den fornordiska översättningen av korvskinn är den vi fortfarande brukar benämna den som: Fjälster! Och betydelsen i av fjälster är "Gömsle". Den skruvade korven hittade vi på City Gross och är så där läckert torr och smakrik (förmodligen lite kemikalier) så att den frasar lite härligt i mun.

Senare i sommaren har det blivit grillning i högar, nästan som man tänker "Nej nej inte grillat idag igen"!
I frysen ligger makrill från Norska friska havet, fryst i ögonblicket de fångades. Utmärkt på grillen, snittade och späckade med örter, eller varför inte som en Priowan (sötsur). Rikligt med kol i grillen och så fort lågorna falnat - dit med en rundbottnad wok. Mycket olja i och så fritera de snittade fiskarna. Häll ut oljan, men spara en rejäl skvätt. Ha tomater redo, chilli, massor av hackad vitlök, gul lök skuren i båtar och färsk skuren ananas och en hel flaska ketchup. Kör i vitlöken först och chilli, rör hastigt ner klyftade tomater och söt ananas i bitar. Låt en skvätt fisksås gå med för sältans skull och montera ihop med rejält med ketchup. Lägg i lökbåtarna och låt såsen tjockna något. Häll såsen med grönsakerna över de friterade fiskarna och ät med nykokt jasminris och prig nampla.Visst ja, mitt grillinslag går att titta på här

Prig nampla är för den oinvigde svetslågehetta. Skär ett tiotal små thaichilli i tunna skivor. Ta saften från en halv lime (skär den på det sättet jag visade i TV och som du hittar i ett blogginlägg här). Häll i dubbelt så mycket fisksås som lime och så blanda i chillifrukterna. Låt mogna en stund och häll sedan matskedsvis över riset om du törs.

Så kan man naturligtvis söka på bloggen. Söker man på Chili så händer det här och det kommer upp ett digert thaimatsbibliotek liksom om man söker på nam prig - Gör det och få hetta i solen!

1 kommentar:

Bertil sa...

Göra egen korv är roligare än att köpa från CityGross! Men fjälster kan vara svårt att få tag i. Men nu har en Web-shop för korvtillbehör öppnat på www.carnivor.se . Den säljer fjälster av alla slag och levererar per post över hela landet, året runt.