fredag 14 maj 2010

Sparris - men först nästa årHärom dagen anlade jag drömlandet i trädgården - tre plantor sparris från Bosse Rappnes Ulriksdal som tidigare hette Jacobsdal efter byggaren Jacob de la Gardie, pappa till Drottning Kristinas bäste vän och möjlige broder Magnus Gabriel de la Gardie - jo det där låter komplicerat och är det också speciellt som ingen historiker ens reflekterat över att Gustaf II Adolfs stora kärlek hette Ebba Brahe, gift med Jacob och mamma till Magnus Gabriel.

Så ja, en utläggning appropos att jag köpte sparrisplantor därstädes och nu lag dem på 60 centimeters djup på rotås i fräst och myllad jord. Först täckt med sex centimeter och sedan ska det hela täckas mer under hela sommaren, ända tills sparrisen tvingats upp till stora plymer.

Nästa år skördar vi lite och året därpå fullt ut.

1 kommentar:

Christian Tikkanen sa...

Tjenare Göran! Kunde inte låta bli att sticka in en liten kommentar då jag läser att Jacob de la Gardie är grundaren/byggaren av Jacobsdal... Vet du, min hemort därifrån jag kommer har någonting gemensamt med just Jacobsdal, den Finländska lilla staden Jakobstad på västkusten i Österbottens landskap är faktiskt också den grundad av Jacob de la Gardie och ack jo komplicerat värre blir det då även Ebba Brahe som var Jacobs hustru var enligt gamla historieböcker från Jakobstad, involverad i en slags flört med en av stadens höga tjänstemän, om detta var sant eller hörsägen förtäljer inte historien, men att Jacob de la Gardie och Ebba Brahe grundade staden Jakobstad, min födelseort råder det inga tvivel om, världen är egentligen ganska så liten, men Finland delade ju mycket med Sverige på den där tiden, vi var ju en del av Sverige då. Lycka till med sparrisen och ha en god helg.