torsdag 25 december 2008

Sena vörtbröd

Mina vörtbröd under jäsning, receptet kom till eftersom jag ville ha ett grövre, segare och nyttigare vörtbröd

Fördeg
200 g svagdricka
150 g rågmjöl
100 g rågsurdeg

Blanda och låt vara i 12 timmar

Stordeg
Fördegen
250 g svagdricka ljummad och vispad under uppvärmningen med;
1pkt vörtmixkryddor (bra fusk)
150 g vatten
250 g rågmjöl
600 g vetemjöl special
80 g mörkt muscvadosocker
25 g salt
1 pkt torrjäst

Blanda alla ingredienser utom saltet och kör på mellanhastighet i 5 minuter. Sila i saltet och kör ytterligare 4 minuter. Låt jäsa i drygt 1.5 timme.
Baka ut i två 950 g bullar och forma till limpor.
Sätt ugnen på 280 grader och låt jäsa limporna i en timme.
In i ugnen och sänk värmen till 225 grader. baka 20 minuter och pensla med rikligt med vatten så det spiller ordentligt på plåten. Kör tio-15 minuter till i ugnen. Ta ut och lägg på galler. Pensla med 60/40 sirap vatten och låt svalna.
Av det här blir det ett rågsmakande lite segare vörtbröd som är väldigt gott.

Inga kommentarer: