fredag 4 april 2008

Ett rent Sollentuna CentrumSollentuna ligger norr om Stockholm, halvvägs ut till Arlanda.
Inte sedan miljonprojektets dagar har det varit så många lyftkranar i den här kommunen. Det byggs av helvete och förtätas överallt - ett nytt häkte mitt i centrum, ett nytt centrum ännu mera mitt i centrum och ett ungdomens hus som ska ersätta en plastidrottshall där häktet ska byggas.
Dessutom byggs nya ringleder och tunnlar och villasamhällen ändrar karaktär när "de gamla" styckar av sina stora villatomter för att "de unga" ska få bygga nytt (låter gemyt men handlar om pengar).


Gick förbi Centrum idag och såg de enorma banderollerna som visar hur det nya centrumet kommer att se ut. Det är Steen & Strøm som äger och driver.
På banderollerna är det nästan otrivsamt rent och man undrar: Var finns mångfalden?
Ariskt rena människor är de som ska befolka centrumet, inga äldre - det syns på bilderna - inga invandrare, inte ens ett enda "huckle" så långt man kan se, inga med mörkt skinn, inga sämre klädda, alla är propra och välklädda, inga snedögda! Shit va folk i förorten måtte se fram mot det där nya, vad de måtte känna igen sig på Steen & Strøms väggtavlor.

1 kommentar:

Kurt sa...

Arkitekterna kommer nog att få mycket jobb i framtiden med att försöka blåsa liv i kliniskt rena, men döda miljöer. I de fall de försöker skapa variationesrik stadsbebyggelse så lyckas de tyvärr sällan. Det enda framgångsrika sättet är nog att låta så många som möjligt vara inblandade, så att inte ett enda stort bolag planerat hela området, och att naturligtvis blanda bostäder med affärer och kontor.