fredag 21 januari 2011

Mer skräpmat - klassisk sådan



1969 gick jag och en av mina bästa vänner, tyvärr borta idag - va fan ska folk dö för? - på Piazza Opera (eller hette den Pizza Opera) på Gustaf Adolfs torg. Det var en av de första pizzeriorna efter Bengt Wedholms Östergök. Vi gjorde stället till vårt och det var frasiga bottnar och läckra fyllningar - men mest var det nog för karaffvinet vi satt där så fort vi kom åt och kassan tillät - litervis med surt rödvin och alltid en italiensk kaffe och Strega innan vi gick hem.

Förmodligen var det där jag fick min livsdos av pizza. Sedan dess har det bara blivit en pizza emellanåt och alltid har vi i efterhand önskat att vi INTE ätit pizza.

Så var inte fallet idag!

Vi räknar oss fortfarande som nyinflyttade i radhuset. Nyinflyttade i området - det gamla "Röda Rotebro" som det en gång kallades, Gillbo. Fortfarande åker vi runt på småvägarna och hittar genvägar.

Idag hamnade vi ett stycke från, längst bort på Holmbodavägen och sedan in till vänster från oss, Ytterbyvägen. Där ligger Gillbo Pizzeria. Enligt pizzabagaren ska pizzerian ha funnits där i 30 år.

Barnfamiljerna kom i en strid ström denna tidiga fredagskväll. Det kändes lite som när jag var på en utsides liten sylta i New Orleans, galler för fönstren, aluminiumlister kring dörren förstärkt av inbrottsskydd. Pinnstolar och bord utan dukar, rostfritt på bakbordet, en kyldisk för läsk och menyn i taket. En stor färg-TV bullrade barnprogram på högsta volym.



OK vi äter här idag, konstaterade vi och satte oss. Pizzorna kom raskt fram. Bra råvaror, täta bottnar, fick själv en calzone bättre än de bästa jag ätit på länge, fullknökad med ost som rann i såar ihop med räkor och skinka och vitlök redan vid första skäret. Måtten var så tilltagna även för barnpizzan som August tog så vi fick ta kartong som doggybag med hem. Och just nu slår det mig att en slice kylskåpskall Gillbopizza skulle sitta fint.

Förvisso är det här undantagen som bekräftar reglerna, men eftersom det nu var så bra och äcklet inte kom över oss efteråt så blir det här nog en nödens lösning emellanåt.

lördag 15 januari 2011

Äter folk det här? Korvmojskrubb.




En riktig korvmoj väljer ut de bästa av korvar, kokar potatis till det godaste moset, rör egen räksallad, hackar saltgurka till egna gurkan med majonäs och väljer det bästa brödet med kortast hållbarhet.

Det där är ju en drömbild, bara några ytterst få lever upp till det jag beskriver och då anser folk i gemen att det inte längre är någon riktig korvmoj för där ska det vara sekunda skit att äta.

Vill man ha sådan skräpmat - ta en korv med mos på Statoil eller säkert också någon annan mack med skräpmatsservering, men det var på Statoil jag var nu. Jag köpte en mosbricka häromdagen med två korvar.

Båda korvarna hade redan stekts och hämtades till min mosbricka från någon slags värmeanordning ovanför det där som med mycket fantasi kan kallas för grillrack - rullar som steker korven. De kallades för någonting med "gourmet" kanske var det "gourmetkorv".?

Det var en pinsam dålig spis och fick mig att undra när jag frågade biträdet bakom disken om inte de så kallade gourmetkorvarna varit uppvärmda för länge. "Nej inte nu under lunchen då är det en väldig åtgång på dem". Alltså - äter folk den här skiten dagligdags?

Middagsmaten i kväll, tom yam goong (räkor)



För mig handlade det om ett alldeles för oplanerat lunchglapp mellan två superviktiga möten, ett förläggarmöte och ett projektmöte, det senare i stan. Eftersom jag samtidigt och däremellan och till sist skolade in lillgrabben på hans nya dagis fanns det inte en chans till en bit mat vare sig före, under eller efter.

Jag tänkte att, "äckligt" inte är ett ord som jag brukar använda om mat då jag har den goda smaken att vanligtvis välja rätt (för den som fattar var väl det ett ganska kul ordvrängeri?).

Vi äter sanslöst bra luncher vanligtvis och hemma skämmer vi bort oss med att bara handla det allra bästa. Det här var äckligt. Statoillunchen förpassades oäten till en papperskorg på macken och jag hade turen att kunna skölja ner den skit jag redan råkat smaka, med en cocacola.

Vi är ju några stycken som har för vana att luncha ihop på fredagar - så har vi gjort i flera år nu. I fredags var inget undantag, krispigt stekt sejryg med skirt smör. Det där ligger djävligt högt över äckelkorven på Statoil

måndag 10 januari 2011

Du kommer aldrig i kapp och bra är väl det - Grattis Rodjana

Parmesangratinerade gäddqueneller (Lovisa)

Det känns lite som vi har varit ett par i ett helt liv. Det har vi inte, men det känns så när mycket händer. Tre barn på raken är mycket som hänt och helt oplanerat, massor av annat är också oplanerat. Nästa år fyller vi 100 tillsammans - då ska vi partaya och göra något alldeles speciellt - men det är inte de stora åthävorna som gör ett liv ihop, det är den vardagliga gemenskapen och att också stå ut när det inte är så djävla kul - jag tror Rodjana och jag har den förmågan.

Rak khun!

Idag gick vi hela familjen, efter jobbet, efter dagen, helt oplanerat, improviserat, på Edsbacka Wärdshus och åt som ovan på bild och som följer:

Rådjursjärpar med kantarellgräddsky och mandelpotatismos (August och Alma)

Halstrad torsk (Rodjana och jag)

fredag 7 januari 2011

Tårta till snömoddsräddaren mitt i maten



Snömoddsräddare, vad är det. Kan man säga "kaffeflicka" så kan man säga "snömoddsräddare".

Sent efter middagstid körde vi fast i snömodden utanför mina föräldrar vilket kan skyllas HSB som inte bara har den dåliga smaken att ta hutlöst betalt för att parkera utan också fullständigt skiter i att ta bort snön från både vägen och parkeringsplatser.

Nåväl, efter leverans av bröd och mjölk, semlor och juice till mina gamla föräldrar, så satt vi i en snögrop och kom inte loss. Förvisso anser jag mig som ganska smart på att köra och det är sällan det händer att däcken borrar sig ner till midjan, oftast för att kloka fastighetsägare regelmässigt håller snön borta. I det här fallet handlade det alltså om HSB som inte plogat bort snön på hela vintern. Det har funnits en köryta på snötäcket när det varit kallt. Nu, idag vid töväder, var det som att sjunka en våning ner och fastna.

Där satt vi och spann och skulle så gjort än om det inte varit för en ung man /naturligtvis inte svensk/ som satt i köket på tredje våningen och tittade ut, fattade vår prekära belägenhet, kastade på sig jackan och kom ner och sa: "Jag satt och åt och såg att ni behövde hjälp".

Vips, med hans kraft som "puttare", kom vi loss.

Det var knappt vi hann säga tack innan han likt en skugga var iväg och borta. Det blev för oss att åka till Balders och köpa en tårta till hans ära.

Tack Du okände som inte bara fixade oss ur snömodden utan också fick oss att fira med en tårta.

Trettondagsfestande med lite riktig mat

Äggnudlar, matig smak och lysande en trettondag.

Efter helger med saltat kött, grisfötter i gelé, skinkor och korvar, traditioner och julkryddor tog vi en paus från allt det svenska (jodå vi har tagit sådana pauser titt som tätt eftersom vi varit mitt i flyttbestyren) i förrgår, igår och idag och serverade riktig mat.

Förrgårs inleddes med en tur till Thai Fong - det blev dyrt för stunden men lustfyllt i längden. Det jag själv stoppade ner i vagnen var ett paket frysta kräftstjärtar, färdigpanerade med Panko, bara att doppa i het olja, krispiga, fiskiga i smaken med en utpräglad räksötma - säkert fullknökade med en massa tillsatser, men skitgoda som tilltugg ändå.

Medan oljan var het gjorde Rodjana vårrullar, köttiga sådana, mättande och smakrika med en fantastisk sydländsk spetskål vi hittade på Willys (just det närodlat så nära det gick för att hitta nödvändig spetskål).

Att vi fick i oss en värmande congee med fläsk efter handelsresan var nödvändigt. Congee med torkad vitlök, chili, fisksås och lite soja, lysande middagsmat såväl som frukostmat - varför har vi förresten sådana (moraliska?) gränser att fläsk och soja är omöjligt som morgonmat i det här landet?

Kongee, ett mellanting mellan riskgröt och risotto

Till vårrullarna serverads igår en thailändsk gryta på hemlagad panëng och grön curry, matig, het och med massor av smak. Gästerna åt så de hamnade i "thaicoma".

Idag kom lilla barnbarnet Freija, med föräldrar, på ett första besök i nya huset. Utöver att hon omedelbart tog för sig och kände sig hemma fick hon smak på äggnudlar vilket är en trevlig spis, kokade i fiskuljong, fisksås, kikkoman och med stora räkor och hemodlad purjo.

Pankoräkor, frasigt spröda med riktig smak

Som dessert tog vi fram en ostkaka (köpe) och serverade den med varm råsaft från en av våra vinbärsbuskar och med stora moln av vispad grädde.

Men hörrni, Nu har vi druckit ur vårt sista av zeunerts årslagrade julmust, nu är det nog, finito, det är trettondagen och julstjärnan ska tas ner. Nu blir det "nam soda" igen tills nästa jul.

tisdag 4 januari 2011

Köprunda på Thai Fong - lika upphetsande som vanligt



1 Fish maw
4 Khanom Jeen
6 pocky choklad
1 torkad champinjonskivor
5 te med basilikafrön
1 grönsaker
1 sockerrörsvinäger
1 bambu ostron och svampsojasås
3 torkade baby clams i chili
2 limejuicepulver (att späda med sex liter iskallt vatten för att dricka)
1 inbakade jätteräkor
2 pkt färska äggnudlar
1 påse torkade räkor
1 risnudlar
1 torkade plommon utan körnor
3 grain starch noodle
1 skalade tigerräkor för
1 liter kikoman soja
3 kuey.jab nudlar
3 pkt fermenterade grönsaker
3 pkt howhowrisnudlar
1 torkade plommon
2 pkt shanghainudlar
1 ostronsås
2 bean sheet flake
3 M150 (M, roihasip)
5 Jackfuitglass
1 kg torkad vitlök
2 pkt vårrulledeg för vårullar av olika slag.
1 nam prig Narog chili
1 stenmortel för egen currymix

Skaldjur med spagetti på menyn


Lite mix av olika skaldjur så lite krämighet med grädde, lite grillad lax i bitar från senast, några crabsticks för fylligheten - det räcker som middag med spagetti. Hummer, babybläckfisk, squid, räkor, havskräfta, musslor, babyclams.