Nyfriterade vårrullar med fyra sorters spannmål
Läsare har reda förstått min nya fäbless för gröt. Ja inte sådan där "vanlig" gröt på för-ångade valsade havregryn man inte vet riktigt varifrån de kommer eller hur de är odlade utan rejäl gröt av krossade korn med till exempel Dala.vete och purpurråg. Lite mer trixigt, men ändå bekvämt. Man behöver ju inte sitta och titta på bunken där grynen ligger att blötas upp i åtta timmar utan man kan göra annat under tiden. Sedan är tillagningen mer av att "laga mat" som vanligt, det tar lite tid, är roligt och underhållande, doftar fantastiskt och är kärlek.
Nu är det ju lite speciellt det här med att hitta spannmål att laga mat på. Man kan ju köpa gryner i livsmedelshandeln, men där är tillgången på ekoodlade gryn näst intill obefintlig. Hemma har vi hittat Jädra Prästgård som tillhandahåller det vi behöver. Lantgården ligger en mil norr om Bro, med kommer för förbeställda leveranser till Reko-Ringen som vi bekvämt kan besöka varannan tisdag på andra sidan järnvägen med gångavstånd. Där är också utmärkt att beställa både olika slags kött, mjölk, ostar, och ägg bland mycket annat. (Kolla på Fb, sök på Reko-ringen och se om någon sådan finns när dig)
Fritera i passande olja som kommit upp till 160 grader
Till vårrullarna nu då. Lade i blöt tre deciliter blandad kross av gamla kultursorter i 24 timmar. Kokade en näve capuchinerärtor Visingsö (egenodlade). Lade i blöd två nystan glasnudlar. Hackade och stekte en gul lök tillsammans med hackad grönkål (egenodlad) och en rostad chili, och tre hackade vitlöksklyftor.
Grötkrosset - bara att steka ganska torrt i en stekpanna med lite fett. stek hårt som tusan, krosset ska få färg och nästan rostas. Späd med lite buljong då och då. Det här fordrar ständig omrörning. När grynen börjar bli klara (prova, de ska ha tuggmotstånd. Rör i övriga ingredienser. Fisksås och Kikkomansoja, några matskedar av var och så juice från en halv pressad lime. Konsistensen ska vara som en torrare köttfärsröra ungefär. Glöm inte att klippa nudlarna kors och tvärs.
Två matskedar av den kallnade röran i varje vårrulleblad och sedan rulla ihop och försegla med lite uppvispad ägg. Sedan är det bara att fritera 160 grader i tre fyra minuter. Vill man kan man frysa de råa rullarna och ta fram när suget sätter in och det är ganska ofta när man vet att de ligger där bottenfrusna.
Visade sig vara alldeles fantastiskt utmärkt med spannmål i vårrullar, väldigt matiga och mer mättande än med kött eller som helt vegetariska (det var inte dessa då jag spillde ner lite oxbuljong när jag deglacerade pannan).
En sak till, här är allt jag skrivit på bloggen om vårrullar med svängar inte bara med "grötfyllning."

Stapla löst i fryspåsar och frys in. Väldigt bra att ha, bara ta fram och fritera.



Inga kommentarer:
Skicka en kommentar