söndag 19 januari 2014

Plättar utan mjölLetar på nätet efter någon idé med plättar utan kolhydrater, eller i varje fall minimalt med kolhydrater och hittar en del med nötter, kokosmjöl eller mandelmjöl. Alla har ett syfte att få dem så lika mjöloriginalet som möjligt vilket alltså är hart när omöjligt. Det är som att göra en julskinka av en kålrot, som jag läste i något vegetariskt magasin för väldigt många år sedan. Kan ni tänka är, en hel kokt kålrot som sedan griljeras som en skinka, skärs i skivor, beströs med salt och äts till jul. Löjligt!

Helt förvissad om att inte kunna uppnå plättar med ens en likhet annat än till formen gav jag mig i morse i kast med problemet.Det här var förutsättningarna och idén:
Tre deciliter kokta gröna linser, två deciliter kokta kikärter. ett helt ägg och fem äggvitor och fem äggulor. Två och en halv deciliter grädde och sex urkärnade dadlar. Tolv skivor stekfläsk.

Så här gjorde jag:
Linser och ärter blandades med grädde, ägg och gulor samt dadlar och kördes helt slätt med handmixer, salt.
Vispade vitorna till ett hårt skum med en nypa salt och mot slutet med en trekvarts tesked bikarbonat. Vek ner hälften av vitorna i smeten och sedan vice versa. Plättlagg på värme. Samtidigt stekte jag tolv skivor stekfläsk så att jag kunde använda stekflottet som smörjmedel i plättlaggen. Små klickar med smet, fyllde ut väl, men bryntes fort. Medelvärme en förutsättning.

Smaken då?
Jo, helt fantastiskt bra och inte så långt ifrån originalplättar, men mycket matigare, lite åt rårakor med de hårdstekta kanterna, mjukt välkomnande smak, välbalans mellan ägg och de påtagliga kikärterna och med sälta.

Och sen?
Fick en del över och provade som alternativa bröd och det blev sällsamt bra. Saltkorn och smör - bra mellanmål till eftermiddagskaffet!

Inga kommentarer: