Äh,
det fick bli något enkelt en sådan här glåmig dag som denna.
Hade
en bit entrecote hemma som låg på mognad OBS utan en massa cellofan eller plast
runt. Den låg en vecka säkert och rätt och slätt på en tallrik i kylen. Folk tror
att kanter torkar och bakterier kommer till om man inte lindar in köttet, men
det är tvärt om. Stäng inte in köttet (*) med sin egen saft – för då händer det
grejer. (Likvattenmarinerat)
Väl luftat ska ingen tro att inte mörningsprocessen fortsätter. Så, nu
var den helt färdig även om den säkert kunde få ligga ett tag till.
Det
var ändbiten på en entrecôterad, (400 gram kanske) inte alls att förakta.
Hade egentligen tänkt
att ha den grillad till lunch i morgon, men den fick bli middag idag istället.
GÖR SÅ HÄR
Fram
med grejerna, hetta upp ett grillpannejärn, olja in köttet, salta rejält, grilla till 46
grader innertemp och ställ åt sidan på en tallrik. Det gör inget om den svalnar
så gott som helt för den ska ändå med i en ljummen sallad.
Hacka
en rödlök och tre fyra vitlöksklyftor, lägg till tre färska thaichilis fint
skurna. (det ska kännas att man äter thai och inte svenska pannkakor) Lägg allt i en bunke. Skiva köttet så tunt det går och blanda med lök
och chili.
Kör
i en rejäl skvätt fisksås och en lika rejäl skvätt svampsoja (Healthy boy tex).
Blanda med näven så såserna kommer åt att marinera köttet överallt.
Strimla
de gröna bladen på selleri och vänd ner. Låt stå och gosa sig en stund.
Under
tiden så ta några knyten glasnudlar, koka upp vatten och häll över, vänta tre
minuter, klipp nudlarna med en sax annars är de ett helvete att äta för folk
med bordsskick.
Ta
upp dem i en sil och spola av med iskallt vatten. Låt rinna av och vält ner i
köttet. Blanda igen och smaka av med lite limejuice.
Skär tomater och lägg i
och häll sedan upp allt på serveringsfat.
Idag
drack vi misosoppa till.
Jam wunzen nguea heter den visst på thai – eller inte visst – den gör det "Jam wunzen nguea".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar