torsdag 11 augusti 2011

Dagens sallad gick tillsammans med hemlagade hamburgare med massor av rå gul lök



Vi fortsatte sommarens inövade vana - att låta ungarna beställa maten, med tillägg av sådant som dietister anser vara nyttigt (och jag själv bara tycker är vackert). Man riskerar att få laga ugnspannkaka igen, men nä' dom är klokare än så. "Hemlagade hamburgare", löd matuppropet.

Halalslaktad färs hos Orientlivs på Malmvägen, lök från konsum, gurka, vaxbönor och ätliga blommor från egna trädgården. Brödet hade vi hemma, lite grövre Mothers Pride (det var meningen som satir, engelskans djäkla svampiga vita luftbröd som används att suga upp stekflottet med i baconpannan och ätas till frukost), alltså någon typ av rostbröd.

Så kokade vi vaxbönor och skar gurka, blandade dressing av sockerrörsvinäger och olivolje...ja, ja precis som igår och i förrgår, men så lade vi till det där nya för dagen, rosenblad, vit, orange, mörkröd och gul krasseblomma, gurkört, ringblomma och blåklint.

Vi köpte två kilo köttfärs så nu ska jag ta hand om två genomgräddade köttfärslimpor späckade med massor av lök, att serveras i morgon med gäddsås och blomster.

En jätteapparat när Doreen spelar in sina Dilemman i Sollentuna. Alma är med!



Det är en lite lustig, men god egenhet det där att vara hembygden trogen. Sådan är Doreen Månsson när hon spelar in tittarsuccén på SVT "Doreens Dilemman".

Som jag förstått det skickar barn in sina dilemman till Doreen som skriver en låttext över dem och sedan framför hon den själv med dramatiserade bilder, körer, symfoniorkestrar, en gång i duett med Carola Häggqvist som bara bevisade att Doreen har en bättre pipa!!!!. Det är hur mycket drag som helst! Och alla miljöer är hembygdens Sollentuna och gärna då Malmvägen med all multikultur, mångfald och färgprakt. Alma har varit och spelat in och körat i veckan. Nu väntar vi på det ska sändas någon gång i höst.

Satt och tittade på vid inspelningen och konstaterar att det är en hel del Olle Hellbom i regissören Henrik Hallgren i vilket fall vad gäller kontakten med barnen och förmågan att få dem att agera som om de var födda till att göra det.

onsdag 10 augusti 2011

Rejäl och riktig mat med variation, ugnspannkaka med fläsk, gurksallad med vaxbönor och squash



Gurksalladen upplagd på Augusts tallrik (viktigt att påpeka det om jag skulle få lov att publicera bilden, så diskuterar nämligen en fyraåring!!!!)

Igår fick ungarna bestämma menyn och vi åkte till köksträdgården och hämtade hem det som fanns av knapriga nya smågurkor, spänstiga vaxbönor och så hann vi med att plocka av en liten buske alla svarta vinbären (680 gram blev det). Gurkorna sköljde vi och skivade, Minisquashen, man ska dem när de är juvenila, sköljdes delades jäms med och skivades likaså. Vaxbönorna sköljdes över med hett vatten från vattenkokaren i två omgångar, fick svalna i rumsvärme tio minuter och sedan i isvatten i fem minuter varefter de lades på handduk. Den avsevärt största delen bönor lösfrystes sedan i 36 grader minus. Restparten skivades i tre centimeters bitar och blandades med gurka och squash. Över ringlade vi mängder av vår importerade italienska olivolja och så stänkte vi över sockerrörsvinäger (basta, måste provas, den har ett sting av syra, men i botten en rik melassötma) Salta först nu och krydda med nymortlad vitpeppar.

Det där var förrätten.


Lovisa gjorde Tabberasets ugnspannkaka som förstärktes med stekfläsk. Ett fläsk som tärnas i centimeter/centimeter och steks om inte knaprigt så fruktigt med stekyta. Mestparten av fettet silas från och under tiden fläsket stekt blandar vi 3 dl specialvetemjöl med lite salt,(efter behag!) fem deciliter röd mjölk och fem ägg (vispas i ett i sänder). Efter att fått svälla några minuter vispas tre deciliter grädde i. Djupa ugnsblecket har fått ligga i ugnen under tiden den värmts till 225 grader. Just i ögonblicken slängs två matskedar smör in och när det fräst till brynande så kastas fläsket i jämnt över hela blecket. Stäng luckan någon minut, vispa runt smeten och häll sedan i cirkel över blecket så att inte fläskbitarna far ut och lägger sig i kanterna. Låt stå tills den vallat sig och blivit som på bilden i färg.

Förvisso är det fläskbitar i pannkakan, men jag själv som just nu går på antikolhydratdiet vill ha det där extra

Vinbären serverade varma till. 680 g vinbär kallrördes med 280 g strösocker och fick ett uppkok och sjudning i tio minuter. Jag gillar syrligheten, för vinbärssmaken är annars lätt att sockra sönder och syran behövs mot stekfläsket och sötman till kakan...om Ni förstår hur jag menar. Och, någon dessert tarvas inte en dag som denna med fläskpannkaka och sylt. Fatta då sammanhanget eftersom jag inleder med "Igår fick ungarna bestämma menyn..." De fick bestämma även idag och jag gjorde det där man kanske inte ska göra som förälder, gav efter, nä'r de med bestämdhet ville ha exakt detsamma onsdag som tisdag.

Nästa stora projekt fastslaget


Det var det första mötet idag och det slutade i ett handslag där de stora dragen omfattades. Färdigt om cirka två år.!

söndag 7 augusti 2011

Det är som vackrast när det regnat

Jag ha så många gurkor i landet att ett regn som idag bara kommer att göra skördedax på några dagar och sedan vidare ut över hela hösten. Unnade mig ett gäng igår och tog två friska gurkungar idag att knapra på direkt

Det är sådan bedövande väldoft i köksträdgården direkt efter regn och som idag. Färgerna har tvättats också och frekvensen i luften tycks kopplad till blommornas alla färger och till det skira gröna i bönorna, squashen, gurkorna, majsen. Det är få tillfällen som trädården framstår i sådan klarhet som efter regnet.

Så långt jag kommer ihåg är det här en persisk parfymros med anor i Sverige sedan 1600-talet. I början av sommaren såg det inte rart ut för den stackaren, maskar hade invaderat varje knopp, men nu har den kommit in i en andra slags andning och blommar av helskotta.

Jag har odlat majs förut i trädgården, första och andra året gick det så väldigt bra att man trodde det var enkelt, tredje och fjärde året kom majsen bara halvvägs om ens det med stammar i blyertspenneformat. I år är den på riktigt igen och det kommer att bli som första och andra året när ungarna sa: "Inte majs idag igen"!


Jag har ett tiotal solrosor lite här och var för att markera höjd i trädgården. Det här är en av de gula lägre bland röda högra och flerstjälkiga som väntar att slå ut.

I vintermörkret brukar jag gå tillbaka till blogginlägg som det här och minnas hur det var och hur det är om sommaren. Då ligger hela trägården i mörker, jorden är svart, blank, nygrävd om inte igensnöad. Och så tittar jag om våren, sådär i april för att försöka röna ut var jag satte vaddå året innan och ungefär då, när jorden är mogen och blivit ljusare och mörare är det dags att ta fram fröerna som samlades in en varm och vindstilla dag just vid den här tiden.

Hon den sköna i det gröna, en squash har letat sig upp i en rosenskära. Squashen låg i min blandningspåse med fröer som jag brukar så lite här och var som kantrabatter. Där ligger rosenskäror, blåklint, squash, ringblomma och lite annat som jag inte har namn på, gurkört, en och annan balsmin.

Idag i regnet kändes det som om sommaren vände till sensommar, blänket av regnvatten i vattentunnans lock med en nedfallen malva.

lördag 6 augusti 2011

Fem barn, två respektive och ett barnbarn

Tramsa inte med fläsket och kör med marinader eller annan skit som bara bränner och gör smaken konstgjord!

Vi gjorde så här att vi gick till köksträdgården och botaniserade, en hink med vaxbönor och gröna bönor, en halv hink bondbönor, fem nya gurkor, en nyplockad grön smörig squash, en halv hink amerikansk rosenpotatis och så ett knippe smaksättare som timjan, salvia, estragon. Hemma låg grisnacke från Konsum.

Det är så kul att samla alla barnen för att plocka middagen. August, Alma och Lovisa, de minsta är ju vana trädgårdsodlare, Liva och Gaston är mer åt lägenhetshållet, men det är klart att de inte kan motstå fräschören i nyplockat och Gastons lilla Freija, mitt första barnbarn var med aktivt i potatislandet och tyckte det var skitkul att hitta potatis med den lilla blå spaden och sprätta iväg dem i potatisbunken.

Vaxbönor och gröna bönor:
Det är en myt att bönor ska ha tuggmotstånd, bönor och ärter ska vara kokta - genomkokta, men fortfarande ha en liten spänst, det där karaktäristiska gnisslet kvar när man tuggar dem. Heta lades de upp blandad gult och grön på ett fat och så "dränktes" de i nötigt, salt, brynande smör.

Rödbetor med chevre:
Rödbetorna kokades faktiskt igår, rödbetor från Lars Feddeck i Aksersunds Åmmeberg. (Samma leverantör av rotsaker som Frantzén Lindeberg). Fantastiskt späckade med mineralsmaker. Kalla skivades de på treans läge på min mandolin. Över smulades moden chevre och så min vansinnigt gräsigt sköna olivolja över. Nåltunna skurna flisor av salvia upperst.

Rödbetor och chevre

Egna bondbönor i lök från Feddeck:
Sprita bönorna och ge dem exakt två och en halv minut i kokande vatten. Kläm ut de spänstiga bönorna ur innerskalet. Skiva löken tunt och fräs i rikligt med smör. Strimla mynta och repa estragon. Häll bönorna i löken och krydda med lite mörk kinesisk soja. Lägg upp och strö örter över

Ja får så mycket bondbönor i år att det blir bondbönevälling mest varje dag i vinter när snön kommer. Förvällda är de utmärkta att ha portionsförpackade i frysen.

Gurka och squashsallad med sockerrörsvinäger, olivolja och lite palmsocker:
Använd nyskördad krispig smågurka och squasch. Koka upp en och en halv matsked sockerrörsvinäger med en liten flisa palmsocker. Låt svalna i vattenbad. Skiva gurkor och squash i jämnstora skivor. Salta rikligt och tossa runt i bunke, låt stå i tio minuter. Skölj i kallt vatten och lägg på handduk att rinna av. Lägg upp på fat och krydda med vinägern. Ringla olivolja över.



Grillad grisnacke:
Det vet väl varenda männsk'a hur det går till. Tramsa inte med marinader och annan skit som bara karamelliserar och sedan bränner köttet. Skiva i en och en halv centimeter skivor, riktigt fett fläsk ska det vara. Salta rkiligt och popeppra drygt med svartpepper varje enkel skiva och stapla på hög i väntan på att grillen ska bli riktigt het. Lägg på köttet och vänd snabbt, vänd igen och igen och igen tills färdigt ( känns på spänsten). Låt inte rädas om köttet är en gnutta rosa inuti när det lämnar grillen, men det får självfallet inte rinna rödfärgad vätska ur köttet. Håll varmt under aluminiumfolie korta vägen från grillen till bordet.

Tema njutning



Ungarna tillbaka till mig söndag eftermiddag och vi beslutade oss för att njuta, först av en tur till Kairobadet för eftermiddagssimning och sedan med gravlax och äggröra hemma följt av CSI i två avsnitt. Alla i säng först efter midnatt, bara det är en slags njutning.

Alma längtar alltid efter gravlax...föresten det gör alla tre...fyra förresten, jag tror Gaston är med på ett längtanshörn där oclså, men Liva, den femte, är helt nybörjare mest på fisk, men även på kött, fågel och fläsk.




Laxen gravade jag med libbsticka, gör så - det blir sanslösa lakritstoner och sellerismak i laxen. Ta mer socker än salt och så rejält med en god mortlad svartpeppar. Fem, sex blad libbsticka räcker. Lägg dem på hög och strimla nålfint. Skär ut mittbiten av filén och ben-dra den. Dela så att den passar att lägas omlott med ryggsida mot slagsida och viceversa. Strö över salt,socker,pepparblandningen. Lägg libbsticka emellan och lite över och lite under. L'ägg i plastpåse på djup tallrik i kylen, vänta några dagar, ta ur SKÖLJ i kallt vaten, torka och ompaketera det som blir över efter första smakprovet.

August tog ut sin njutning i förskott med en glass på Kairobadet.

Till laxen gjorde vi en äggröra på Åmmebergsägg från Gustaf Söderfeldt. Knallgula, nästan oranga. Ta åtta ägg, smält 50 g smör i en kastrull och häll i två deciliter grädde, låt koka upp och reducera något. RÖR i äggen ett i taget och låt bara sjuda under ständig omröring till färdig konsistens.

Lovisa vill ha sin lax helst på knäckebröd, så det så och med malt vitpeppar!

Det här är vardagsnjutning för oss fyra.