söndag 23 augusti 2009

Dag för böner - bondbönerGrävning på 45 kvadrat med bara mjölktistlar, nate och pengagräs - får en kompostlimpa som blir sensationellt stor. Land i träda - inbillar mig att det är bra för nästa säsong och ser att jorden lider allvarlig brist på olika mineraler - bland annat kalk, den absolut största grobladplantan jag någonsin sett påminner mig om att köpa hem rejält till vintern och ströa på snön.

Smått ledbruten av "grepandet" skördade jag en femlitershink med bondbönor.Metodiskt och meditativt spritade jag dem på plats - det blev några kilon, jag vägde aldrig. Hemma snabbt doppade i vatten togs innerskinnet och kvar en rejäl kruka med de fagraste och syrligaste Bungebönor säkert med tidsålder Linné.
Fortfarande lite varma får de stå på kylning innan de familjeförpackas till frysen som väntande värmande bondbönecapuchino späckad av fänkål och pernod när snön yr utanför fönstren och temperaturen är straxt under noll - fifan för en köldhatare jag är!

3 kommentarer:

orjanta sa...

Du har angett att du odlar 3(?) olika sorter bondbönor.
Finns ingen risk för korsbefruktning?

Lagers tabberas sa...

Risk finns det ju alltid, men jag minimerar den risken genom att sätta bondbönerna på behörigt avstånd i grupper och sedan vid olika tider. Nu är bönorna från Bunge klara - mina röda från Råshuld behöver ytterligare en vecka 14 dagar och industribönorna sattes allra sist och kan väl bli skördemogna lagom till innan frostnätterna.

orjanta sa...

Smart