onsdag 2 september 2009

Månen, strålen och Venus


Vi hade en obetalbar kväll igår på Frantzén Lindeberg och deras "nya" restaurang. Så helt förändrad i blont med varm punktbelysning, välkomnande och gräddiga jalusier.
Maten då? Mognare, fördjupad, mer fokuserad, oerhört arbetad med ett utvecklat raffinemang i smak. Återkommer när allt fallit på plats för så är det, man måste vakna på riktigt ur smakberusningen och först då förstå vad man varit med om.
Avslutningen blev en stund i natten på Edsberget, berget som inte finns.
Där har en begåvad herre köpt på sig en himmelsstråle som slickar stjärnorna och klyver himlavalvet mellan månen och Venus. Man blir liksom lite stillsam inombords efter en sådan kväll.
Att sedan August vaknade när jag kom hem och sedan inte somnade förrän halv fem efter 2 dl varm hemlagad välling redd med en äggula är en annan sak.

Mer om denna himmelens strålkastare i Sollentuna finns att läsa på en hemsida i Edsberg där de "skyldiga" till detta ljus på himlen, denna skytracker, finns: www.solhjulet.se

söndag 30 augusti 2009

Egen kålrot för lyxig somtam



Jag hörde någonstans att kålrot ibland används istället för omogen papaya till den thailändska salladen "Somtam". Det blir en fast, syrlig, nästan pepprig somtam.
Därför sådde jag tidigt i våras kålrötter i ett av landen.
De har idag vuxit sig till mindre handbollsstorlek, men ser fortfarande juvenila ut för att inte tala om smaken.
För Dig som vill laga en kålrotssomtam, som alltså upplevs lite lyxigare till och med av de mest traditionsbundna thailändare (som Rodjana) finns receptet i den räcka av inlägg jag skrivit om denna hetsande sköna sallad och som vi brukar gå upp sent om natten när alla andra sover och mortla till för att avnjuta i dubbelsängen i sänglampors sken.
Tryck HÄR och byt ut mängden riven papaya mot riven kålrot istället.

Botaniserar jag i kålrotens historia så vet väl de flesta att den kallas för "swede" på engelska efter "Swedish turnip" alltså "svensk palsternacka eller rova". Alltså vi har en gröda som upplevs som helsvensk utomlands? Så är det faktiskt! Det här är en nordisk växt, uppkommen som en korsning mellan rovan och kålen.
När den här rovan/kålroten/swede började den av någon outgrundlig eller självklar anledning kallas för "chou de Siam". Hur fan det hör ihop, vet jag inte, men misstanken finns ju när jag bevittnar mötet mellan Isaansalladen somtam och den svenska rovan. När jag äter den är jag villig att kalla den för "chou de Siam" likt fransmännen gjorde innan de förvandskade till "chou-fleur" eller ännu värre "rutabaga" som är amerikanarnas benämning på kålrot och som de hämtat hem från Västergötland, så det så. På latin rassica napus !

Rosenpotatis och hamburgare

Potatistillägg som instpirerats av gremolata, men som naturligtvis är något helt annat och godare, fetare, läckrare - i alla fall till amerikansk rosenpotatis.

Enkelt och smakrikt. Hade en nyslagen majjo från morgonen och kände mig lite "Gevalia" som att "bra att ha om man får oväntat besök".
Nu blev inte besöket oväntat, snarare 24-timmarsplanerat. Kalle och Liva, dotter och pojkvän, kom över till trädgården för att titta på växtligheten.
Vi tog med haverrot som de aldrig tidigare smakat, nu lättkokt i saltvatten och nätt bestruken med en citrontimjanspäckad rätt lös majonäs.
Så plockade de temynta till tekoppen hemma i studentrummet, salvia rejäla kvistar för att det doftar så gott, dragon om lusten efter BA skulle slå till.
Tog de sista stånden av rosenpotatisen, några kvar för utsäde till nästa år.
Hemma pressade vi ut 175 grams hamburgare, kokade rosenpotatis och vände i en sås som är underbar till, gör den så här:

150 g smör
1/2 dl fin olivolja
1 msk dillolja
2 kvistar citrontimjan
toppen från en dragonkvist
några vippor dill
2 dl finriven lagrad grevé
1 riven chalottenlök
2 rivna vitlöksklyftor
salt, peppar



Lägg alla ingredienser i en bunke och kör till en kräm med handmixern.
Vänd potatisen med röran.

Burgarna serverade vi med picklad råshultlök, sötpicklad gurka, habaneratabasco,

lördag 29 augusti 2009

Thailändsk soppa på svenskodlade grönsaker


Det blev en dag i solen. Alla bondbönor i stora landet skördades och blasten skars i småbitar och fick gå tillbaka innan grepen fick göra sitt.
Nästa år blir det en liten örtträdgård här. I den gamla är det på tok för trångt, vare sig vinruta, isop eller åbrodd får plats, den franska dragonen och salvian måste också få utrymme och då får mina alla slags olika timjan breda ut sig bäst de vill. Börjar omflyttningen redan i morgon så att växtligheten hinner rota sig på de nya platserna innan vintern.
Det är redan höst och nu spritar vi bondbönor och samlar frö till nästa år. Och vi skördar fortfarande stort utan att det syns att det är taget. Har fortfarande mycket bondbönor att ta hand om.Middagen idag var en lysande het soppa på det mesta från landet plus kantareller från skogen och kryddad med bland annat korianderpilört. En av de bästa odlingssoppor jag smakat, men så var det Rodjana som "rattat" den med thailändsk hetta och svenska grönsaker. Hårdstekt sidfläsk med vitlök till och sticky rice, "kaoniew".
Bilden till höger är från en "suddigare" måltid med köttbullar i gräddsås, rödbetsröra och dillkokt Anja.

fredag 28 augusti 2009

Nominerad till Svenska Publishingpriset...Igen!



Ja, Igen!...
...Senast var jag med i det vinnande konceptet då Svenska Turistföreningens Årsbok, där jag medverkat med en essä om dödsstraff, vann sin kategori.
Igår hörde min kollega Björn Bergqvist av sig och berättade att bostadsrättsföreningen Solhjulets års och verksamhetsberättelse som jag medverkat i med en text om arkitekten Ernst Grönwall blivit nominerad till priset.

Sådant här är väldigt roligt när man annars jobbar i ett ständigt flöde som ibland känns jämngrått.
Mer om nomineringarna finns här.
"Vår" kategori ligger längst ner och våra "konkurrenter" till priset är; Barncancerfonden (reklambyrån Addira), Ersta Diakoni, Guiden rundtur i Familjebostäder (reklambyrån Block 116 AB) och fackföreningen Ledarna (reklambyrån IR Stockholm AB).

tisdag 25 augusti 2009

Nyinslagna böcker



Vi satte oss att slå in skolböcker i eftermiddags.
En av mina döttrar har börjat fyran i en skola som räknas till de bästa i landet. Hon lämnar en privatskola efter tre år. Under dessa år har hon inte fått en enda bok att slå in.
Biologi, geografi och en egen atlas.
Det är läxor varje dag!
Under de första tre åren hade hon inte en enda uppgift med hem. I hennes låda på skolan fanns bara stenciler och datorutskrifter.
"Nu har vi egen bildsal, gymnastikhall, aula, två stora musiksalar eget klassrum - det har jag aldrig haft förut".
Privatskolan sade upp kontraktet med kommunen att använda gymnastikhallen - det var gratis att låta ungarna åka skridskor och så sparades mellan sex och 800 000 kronor - men dessa pengar gick inte till böcker.
I den gamla skolan gick en blandning av ungar från världens hörn - i den nya är det övervägande svenska namn. Varför misslyckas kommunerna med att kombinera integration och undervisningskvalitet?
Lilltjejen är kvar i stencilskolan och hon ser med stigande avund hur vi slår in storasysters böcker. Hon bläddrar i geografiboken och ögonen lyser - "sådant här får vi aldrig reda på i vår skola", säger hon.
Så klistrade storasyster etiketter på böckerna med sitt namn och klass textat - det är så djävla bra!
På min tid gick vi i skolan på lördagar, tre timmar. Jag var alltid kvar i fyra. Lördagar var nämligen veckans kvarsittningsdag och efter lunch som om lördagar alltid bjöd på efterrätt fick vi gå upp till huvudläraren som tillika var kommunalråd och folkpartist. Där under takåsen fick vi slå in "Ögonvittnen berättar" som stod i till synes ändlösa rader i bokboxar. Där satt vi, den lilla kvarsittningsgruppen, och fick slå in böckerna i gråpapper lördag efter lördag.

Drömmen blir sann på IKEA i Kina


Den som någon gång varit i Kina tycker inte det är så konstigt för jämfört med oss är allt verkligen upp och ner - ett helt annat tänk.
Idag skriver nättidningen Market om hur kineser åker till IKEA - inte för att handla utan för att roa sig.
"Kunder tar sig en tupplur i någon av sängarna, det poseras och fotograferas i de miljöer som byggts upp, andra njuter av lufkonditioneringen, gratis påfyllning av dricka vid lunchen är annat som uppskattas.", skriver tidningen.
Det finns väl fler än en av oss som sett de bäddade sängarna på IKEA som inbjudande och visst har man satt sig ner i soffan Göteborg och nästan slumrat till efter att ha hetsat runt i flera plan och med ungar i släptåg.
Att maten också skulle locka kanske beror på någon slags omvänd orientalism - IKEA är fortfarande ett storkök och med begränsade portioner som faktiskt inte smakar så mycket. Mycket finns att göra inom den sektionen för att locka folk att till och med resa till Sverige.