söndag 24 juni 2007

Med i påsen - Heta torkade räkor

Den låg med i påsen - lite av en favorit, men det är ju allt som är en gnutta fermenterat och starkt,
Utmärkt till ris och sockerkorv, Kun chiang.

Kryddröran påminner lite om den som finns importerad av asienhandlarna och som kallas "Nam prig Narog", som noga översatt torde betyda chilihelvetesröra eller något åt den stilen. För att uppväga detta finns också en Sawann som innehåller mycket torkade krossade ansjovis och därför helt naturligt kallas för himmel. Himmel och helvete såsom templen beskyddas vid ingången och såsom templen i Jerusalem en gång också skyddades - allt hör ihop och chilin mest.
Den chili till vår Kun chiang och ris till lunch och som låg längst ner i vår Bangkokpåse är gjord på torkade stora räkor, socker, tamarind, chili, vitlök och lök, sammanfräst med olja och sedan torkat, krispigt och segt, hett och smakrikt allt på samma gång. Namprig goong!

Inga kommentarer: