Blicken föll ofelbart på just den här burken i kylhyllan i affären. Det fanns ett igenkännbart sug till etiketten och samtidigt svindlade det till lite, Kalles på burk? Nä, det är kombon Kalles och sill det handlar om, ett initiativ från ABBA för att fira Kalles kaviar 70 år.
Det är ju ABBA som producerat Kalles kaviar också och jag har stått på bryggan i Svolvær och varit med om att romslå torsk i stora trätunnor. Kaviar till Kalles för saltning.
För en god del år sedan på Sveriges Radio P4 Efter3 fick jag uppdraget att söka reda på den unge Kalle som var pojken på bilden och för att intervjua honom hur det känns att vara så igenkänd.
Han var lättpratad, fortfarande sig lik , då i 60-årsåldern, idag 78. Och jag bad honom om en autograf. Han tog papperslappen och skrev "Kalle."
Kan väl säga att det blev ett riktigt bra inslag med Carl Ameln och han berättade hur det hela gått till när han hamnade på tuben och vad hans kamrater sa och att han aldrig blivit retad.
Carl var i femårsåldern, kanske något år äldre när hans pappa Christian fick den glimrande idén till Kalles Kaviar och att sätta sonen som märke på tuben. (ABBA står för Aktiebolaget Bröderna Ameln).
Kul möte den gången och det är konstigt att man minns just det bland många hundra intervjuer och inslag genom 50 år!
Kalles kaviarsill då. Jaa ska erkänna att jag hade mina dubier. Men alltså, första smakbiten, en helt fantastisk krämighet och mild rökighet, inget vasst, inte ens antydan till det skarpa som kan väcka en sömndrucken själ vid frukostbordet med Kalles på en ägghalva. Kort sagt en jäkla bra sill med den där lite högra sältan som kan efterlysas i allt sött slisk som annars är så vanligt vid industriinläggningar.
En ytterligare aspekt tror jag är att fler yngre kommer att lockas till sillbordet vilket är nyttigt för att höja sillens och strömmingens status och därmed medvetenheten om denna folkligt gastronomiska skatt som håller på att fiskas ut ur våra närmaste hav.
Det var ju inget nytt det här med att ta sin son som modell för en vara. Einar Nermans son som hette Tom är ju pojken på Solstickeasken som liksom Kalletuben lever än.
Här är länken till allt jag skrivit om strömming och notera receptet på KB:s gravade strömming som jag återkommer till flera gånger: https://tabberaset.blogspot.com/search?q=str%C3%B6mming
Här är länken till allt jag skrivit om sill: https://tabberaset.blogspot.com/search?q=sill
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar