Det ligger så djupt det här med trädgård. I min kommande bok (skickas till tryck från förlaget idag) ”Utanför Normen” berättar jag i ett kapitel om min morfar Gustaf Hallendorff. Han var bruksträdgårdsmästare och jag älskade att vara i landet med honom, i växthusen, i rabatterna. Förstått långt senare att han delade särligheter med mig, det är det jag skriver om. Dessutom, och det står inte i boken, menar jag att lust, handens rörelser, gester och till en viss del kunskap finns nedärvd. Jag trivs fortfarande bäst med nävarna i jorden.
Grönkålen nyper jag av lite då och då, strimlar och kokar lätt eller masserar med olivolja och citron och lite himalayasalt för att rosta hårt i ugnen till krönkålschips |
Allt har en ände, även så, nedärvt
eller ej, brukandet av jorden.
Nästa sommar styr vi kosan till vårt torp i Hälsingland, odlingszon 5-6. Det stället kommer vi bara att använda som vårt otium. (möjligtvis några stånd potatis, kanske någon kål.)
Odling är förbundet med så mycket
närvaro, så mycket fokus, så stora stycken av tid. Jag har inte den tiden
längre.
Prydnadspumpor som är det mest tacksamma att odla, men det ger förstås inget att äta. |
Svartkålen är min absoluta favorit. helst lätt stekt i smör, några sekunder på varje sida och avslut med citron och salt |
Gjorde ett försök förra året att ”slippa”,
eller snarare att bryta odlingsberoendet. Sommaren då förflöt med lite
balkongodling. Det var smärtfritt och bekymmerslöst. Sedan kom det där
erbjudandet att odla på en liten plätt och jag fångades. Fortfarande ganska
bekymmerslöst, speciellt nu när jag fått börja skörda.
Det är precis i den här storleken, 10-12 centimeter, inte större som courgettes ska skördas. Klyvas, doppas i olivolja och grillas, lite salt på. En mat för gudar. |
Fröodlar rosenskäror. Tänker strö
på torpet, helt vilt och se om det funkar, det är det enda. Gråärtor mot
södervägg också (fan nu är jag där igen) har ett kuvert med fina utsädesärtor.
Nej, nu är det nog, nu njuter vi av
skörden.
Vill du ha en biljett till
boksläppet i augusti så mejla mig på lager(alfakrull)tabberaset(punkt)se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar