lördag 15 augusti 2009

Bondbönor i stora fält räcker till tusentals liter bondbönsvälling



Bondbönor är en följetong här på tabberaset.se.
Häromdagen åkte vi vid sidan om motortrafidkleden upp från Skåne och stannade vid ett böljande fält - bondbönor!
Det börjar bli i Sverige som på Emil i Lönnebergas tid då bondbönor var stapelföda. Å andra sidan var bondbönor, enligt Astrid Lindgren det enda som Emil i Lönneberga INTE tyckte om. "Mycket för att namnet 'bondbönsvälling' inte lät så insmickrande läckert".
Då hade han inte smakat 2009 års bondbönsvälling som är något helt annat än den soppa han själv fick äta under tiden kring det förra sekelskiftet:



Tabberasets bondbönsvälling i kopp

Det här behöver Du:
1/2 l spritade förvällda och skalade bondbönor
ca 4 dl hönsbuljong
1 liten gul lök
ev 3 cl pernod
1/2 msk fänkålsfrö
2 dl grädde
salt och peppar
30 g smör

Gör så här:

Hacka löken fint och låt den smälta i smör i stekpanna. Häll eventuellt på pernod och bränn av.
Koka bondbönorna mjuka i hönsbuljong så det täcker samt stött fänkålsfrö. Häll i lökfräset. Mixa slätt. Pressa soppan genom en sil..
Späd med grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Vispa ner kallt smör.
Skumma upp soppan och servera den i vackra koppar med smörfrästa krutonger.

Inga kommentarer: