torsdag 2 september 2021

Sakta förändrar vi torpet med hänsyn till historien och tvekar inte att ge vår egen tid ett avtryck. I sommar har det blivit spismurens tur att få en ansiktslyftning

 Det är ju det som det handlar om, att göra torpet till en blädderbok genom historien. Bevara så mycket som möjligt från tidigare generationers arbete och stil och inte tveka att lägga vårt eget därtill. Det sitter i  väggarna (programmet har ju nypremiär ikväll på SVT) i lager, från 1700-talets enkla stockvägg med tidningar som vindpapp, tidningar med frakturstil (!). Ovanpå ligger ett pappspänt lager med fragment av tapet. sedan har en generation reglat upp med 12 mm reglar och fäst softboard tillsammans med masonit (men bara masonit här och var) och så två lager tapeter på det. 

Någon rådde oss till att sätta renoveringsgips över allt, men det har vi slopat, ingen bra idé. Däremot kommer vi att klistra upp lumppapp eller renoveringspapp och sedan antingen tapetsera eller måla över det. Men det där är ju ett annat projekt. Liksom taket där den spända pappen idag döljer en prima fin pärllist, den tar vi fram och målar rökgrön så som den en gång var målad.  

Sommarens stora grej var murstocken kring vedspisen.

Låter bilderna tala för sig. Så här var det, så här gjorde vi och så här blev det.


























1 kommentar:

Sörpan sa...

Snyggt jobbat! När mitt torp brann visade det sig att pappa haft rätt, att stugan ursprungligen bestod av en kammare på cirka 20 kvadrat med värmlandsspis (kvarts klockkupa). Swdemera byggdes den på med kök med moderniteten vedspis och dito ugn. Gjutjärnshällen från kammaren - lyckades rädda den om än i två delar efter brandhetta och vattenbegjutning - säger HN 1839. Min gissnkng är at det kanske ändå var då den flyttades till sin plats och byggdes på. So much history som amrisarna säger.