Varför
gör jag det här så sällan, suffléer.
Ändå
går mina stora matminnen till just suffléer…eller nä, det är väl inte riktigt
sant, men jag minns mina suffléer. Jag minns åtskilliga lutfisksuffléer på
Operakällaren, jag minns barndomens ost och chokladsuffléer. Jag kommer ihåg en
ansjovissufflé jag gjorde som var rena rama sprängstoffet och alla goda
fisksuffléer.
Var
i ICA affären idag och köpte en korg röda plommon, lite syrliga ändå ganska
mogna. Tio kronor korgen och vad kan man tänka sig göra med det. Först tänkte
jag en plommonmarmelad eller en sylt. Så slog det mig de där härlig
katrinplommonsuffléerna jag gjorde förr. Dags att träda till verket, en sufflé
på färska plommon.
GÖR SÅ HÄR:
Åtta
kärn- och skinnfria plommon kokas mjuka i bitar i en deciliter mörkt
muscovadosocker. Ställ i kallt vatten att svalna så fort som det går.
Sätt
ugnen på 225 grader. Ta 6 portionssuffléformar och smörj dem med smör och ströa
med strösocker.
Skira
fem ägg från gulorna. Vispa vitorna på lågvarv i fem-tio minuter. Tillsätt en
nypa (ett kryddmåt salt). När vitorna börjat växa och gå ihop, tillsätt en halv
deciliter strösocker och öka vispningen till max.
Klart
när, det där vet ni ju, byttan med vitorna kan vändas upp och ner över huvudet.
Lättar att se när vispen tas ut att det bildas styva viggar i smeten.
Vänd
ner hälften av äggvitan i det nu kalla plommonkoket. Vänd ner försiktigt och
gör sedan vice versa, vänd ner plommon röran i kvarvarande äggvita. Fyll formarna
upp till bredden och jämna till med en palettkniv. Torka kanten på varje form
och lite ner i smeten.
Ställ
i mitten av ugnen och ställ tiden på 13 minuter (jag hade 15 minuter och dumt
nog kollade jag inte hela tiden så de karamelliserade lite väl hårt på ytan.)
Servera
direkt, svingott!
Middagen blev ankconfit på råstekt potatis smaksatt med renbuljong |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar