tisdag 8 september 2009

RADIO: Christer Lingström i Strängnäs

För en tid sedan följde jag Christer Lingström under fem dagar.
Han hade precis kommit ut med en bok om den egna sommarmaten.
Vårt mål blev Strängnäs där bland andra Tore Wretman växte upp
Där bygger Lingström ett nytt Edsbacka Bistro.
Möt Christer Lingström som Du aldrig tidigare mött honom.



Vad härligt att kunna säga så om det man skapar – ”själv är jag riktigt nöjd”.
I nästa inslag som snart kommer upp på Tabberaset går vi i Tore Wretmans fotspår.

Recept avsnitt 1:

En svalkande drink i väntan på maten

Det här behöver Du:
10 cm gurka
1 grön tomat
isbitar
äppel eller päroncider

Så här gör Du:
1.Mixa gurkan och tomaten i en mixer med några isbitar
2.Häll på cider och servera

Sparrissoppa

Det här behöver Du
300 g färsk sparris eller sparris på burk
1-2 äpplen
2 msk smör
8 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
salt, peppar

Så här gör Du:
1.Skala sparris och äpplen och koka tills de mjuknat, det tar 10-12 minuter
2.Smält smöret i en kastrull. Lägg i sparris och äpplen och fräs under omröring
3.Späd med buljongen och låt sjuda på svag värme i 3-5 minuter
4.Smaksätt med salt och peppar och mixa sedan slätt
5.Vispa upp grädden i soppskålen och häll sedan över den heta soppan. Rör strimmig. Vill man kan man dekorera med skalade räkor eller strimlad kallrökt lax och dillvippa. Soppak kan med fördel ätas väl kyld.

Björnbärsmarinerad skinka

Det här behöver Du:
1 ask rucolasallad (ca 150 g)
12 tunna skivor torkad eller rökt skinka
1 dl färska björnbär
Dressing:
1 dl björnbär
½ dl olivolja
1 msk flytande honung
1 ½ dl balsmvinäger
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar

Så här gör Du:
1.Börja med dressingen. Passera björnbären genom en sil och skaka samman alla ingredienser. Låt stå en stund så att smakerna förenas.
2.Fördela rucola och skinkskivår på ett fat. Ringla över dressingen och servera.

Inga kommentarer: