söndag 9 september 2007

Kao-klog-kapi -Thailändsk restaurangmat

Kao klog kapi - sp'äckad med smak och textur
Självklart finns det i Thailand även nivåer i matlagningen precis som här hemma, kanske det till och med blir tydligare där än här.
Vissa rätter som serveras "gör" restaurangen, dvs ställen som gör sig kända för att servera en specifik rätt och göra den väldigt bra.
Idag åt vi sådan mat hemma - en "Kao klog kapi".
Kao är ju ris, det vet de flesta som följer den här bloggen. Kapi har jag berört mer än en gång - fermenterad räkpasta. Klog betyder "blanda" på thai så rätten utläses "ris blandad med fermenterad räkpasta".

Så här lagas den:
1)Koka ris först.
2)Skär tunna skivor av rödlök, chili och stringbeans eller andra gröna bönor.
3)Stek en thaiomelett i het olja (ägg, fisksås och pojkesoja). Låt svalna och skär i tunna strimlor (5 mm).
4)Egentligen ska den här rätten också innehålla syrlig omogen mango i tunna strimlor, men här i Sverige tar vi syrligt äpple istället som rivs på grova skivan på rivjärnet i så långa strimlor som möjligt.
5)Torkade räkor friteras ganska hårt så att de blir helt spröda och läggs upp att rinna av.
6)Ha färskt fläsk i beredskap Karré) att göra en "moo wan" dvs ett "sött fläsk". Skär i tunna skivor (strimla). Hetta upp en panna och stek fläsket med vitlök, socker, soja, ostronsås, vitpeppar, krossade korianderfrö och en nypa salt.
7)1 msk räkpasta av god kvalitet (dvs inte för salt) stekes hastigt i en panna innandet nyss kokta riset läggs i. Vill man undvika alltför påtaglig doft ända ner i trapphuset och fortfarande kunna hälsa på grannarna fortsättningsvis, så rör ut räkpastan i lite vatten innan den hälls i den heta pannan.

Ät så här:
När riset är hett läggs det upp som en kupol på tallriken och alla andra ingredienser läggs i ring runt. Innan man äter blandar var och en själv sin serverade portion.
Kao klog kapi har mängder av texturer och goda olika smaker, syrligt från mango/äpple, sött från fläsket, krispigt från räkorna.
Nu tycker jag att det thailändska köket aldrig slutar att överraska, det som ligger bakom turistmaten, bakom nudlar, och kinawok.
I Kao klog kapi spelar hetta mot umami, grönsaker mot kött, sälta mot syrligt. Det är helt underbart.

Inga kommentarer: