lördag 23 juni 2012

Nytt besöksrekord på Hersby Hembygdsgård under midsommar med Sollentuna Hembygdsförening


Det är så glädjande. Nytt besöksrekord på Lilla Hersby hembygdsgård. Sollentuna Hembygdsförening och Sollentuna Folkdansgille arrangerar sedan 30-talet midsommarfirande med dans kring midsommarstången, luftgevärsskytte, pilkastning, kafé och mycket annat. Aldrig tidigare har så många sollentunabor och andra hittat sommaren mitt i kommunen. Vi räknade med att över sex tusen människor samsades om utrymmet och hela gården var som en kokande gryta av folk, trängseln var fantastisk.

Hela midsommarfirandet föregicks av ett intensivt arbete, dels med att ordningställa Hersby Hembygdsgård till festplats vilket en handfull av föreningens verkliga entusiaster klarade av och dels genom ett lyckligt sammanträffande mellan Sveriges Radio P4 och Sollentuna Hembygdsförening. Det sistnämnda medverkade säkert till den stora uppslutningen. En miljon lyssnare fick höra om allt det som skulle ske på Hersby senare under dagen.

Det var föreningens styrelseledamot tillika medieansvarige Hanna Ström som tog emot radions HF-reporter på plats och berättade om både dans kring stången och den tävling vi nappat tag i och som visade sig vara en gammal tradition i Sollentuna, nämligen att utse den vackraste dräkten under dagen. (De påkostade dräktparaderna på Edsbergs slott förr i tiden var ett folknöje och vi vill påminna oss att vi läst i arkiven om hur alla försökte bräcka varandra och att det var just det som lockade "enklare sollentunabor" som åskådare). Vackraste dräkten utsågs av en jury och vinnaren fick en stor lagrad hembygdsost tillverkad av opastöriserad komjölk och lagrad över ett år. (Snart kommer namn och bild på vinnare och ost på denna sida).

Lyssna på Hanna Ström här!

Halvtimmen efter i sändning var jag hos Doreen Månsson i samma program i SR P4 och berättade om det traditionella och otraditionella med midsommarmat. Lyssna på "Inget är tabu" här

Recept och läsning från och om programinslagen finns här!

Snart är också bilder och texter uppladdade på Sollentuna Hembygdsförenings Facebooksida. Gå in och bli medlem och bevaka här!


Inga kommentarer: