söndag 24 oktober 2010

Nu lades midsommarstången i vinteride - när Hersby Hembygdsgård vinterstädades

Man ser det där året som snurrar runt. Nyss var det midsommar och midsommarstången prydd med älggräs, rosiga pioner och björk. Igår revs stången för vinteride på hållare bakom långa längan och för att ge plats åt Sollentuna Hembygdsförenings julgran som ska stå på plats ljusbrydd till julmarknaden den femte december.

De där städdagarna på hembygdsgården är viktiga dagar och de som ställer upp och jobbar utgör en stomme i föreningen - människor som vågar ta ansvar.

Den döda stången i oktober 2010...
...och alldeles nyss var det stångbindning på Hersby Hembygdsgård

Nä, jag tror inte det är någon självuppoffring i ideellt arbete, man gör det för sin egen skull, tillfredställelsen av att vara till, göra något utanför sig själv, stärka sig själv, njuta av att ingå i ett sammanhang. Man liksom betalar tillbaka åt sig själv. Så känner vi det hemma hos oss.

Rodjana lagade en höstsoppa att serveras i Rotsundastugans kök till alla som var med. En soppa med rotsaker, rikligt med fett ugnsbakat sidfläsk, linser och baserad på fiskbuljong - ett thailändskt trick för god smak - hönsbuljong blir för starkt och kalvbuljong alldeles för starkt, fiskbuljong bara smak. Hemma hos oss kokar vi alltid kyckling i fiskbuljong

Inga kommentarer: