söndag 2 mars 2008

Almas bästa soppa


-Det är Almasoppa, lova att Du skriver att det är Almasoppa.
Ja, ja jag gör väl det då.
Rodjana hade fått marinerade broskben av grannenJimi och använde sukiyakigrytan som ställdes mitt på bordet och fylldes med en klar fiskbuljong som köttet fick bräsera i, ett kött som marinerats med salta svarta bönor, sesamolja, chili, peppar och soja. Buljongen förstärktes med salt och sesamolja, en msk strösocker, ännu mer salta bönor och mörk soja.
Nu när vi tittar på bilden minns jag smaken och kommer på att vår nudelsoppa till söndagen förstärktes med fiskmagar. Både vår, Almas och Lovisas favoritingrediens och anledning till att fonden lagas av fisk

När köttet var färdigt öste vi risnudlar, thailändsk blekselleri och råa ägg (förlorades helt enkelt) - det är klart att det blev gott och lilla Alma upprepade med en femårings envishet - skriv att det är min soppa, för jag tycker den är så god.
Som sidorätt "spritade vi"... sojabönor!
Vilken enkel söndagsmiddag!

2 kommentarer:

Lisa sa...

Vilka härliga spännande ingredienser ni använder, men fiskmagar låter för mina svenska öron lite väl märkligt...

Thailändsk inspiration av det riktigt genuina slaget är det i alla fall!

Lagers tabberas sa...

Fiskmagarna är inte så mycket av smak, mer av konsistens, lite åt fuktigt frasigt, jo det går ihop, tvättsvamphållet, och så något halkigt sensuellt, inte lika mycket som ostron.
Så har fiskmagarna förmågan att lyfta och vidarebefordra andra smaker. Har vi thailändsk svamp eller shitake i så förstärker fiskmagarna svampsmaken rejält. Igår förmedlade fiskmagarna sältan och smaken av de svarta kinesiska bönorna och de thailändska vita bönorna. Köttet får en starkare karaktär också.