lördag 6 augusti 2011

Fem barn, två respektive och ett barnbarn

Tramsa inte med fläsket och kör med marinader eller annan skit som bara bränner och gör smaken konstgjord!

Vi gjorde så här att vi gick till köksträdgården och botaniserade, en hink med vaxbönor och gröna bönor, en halv hink bondbönor, fem nya gurkor, en nyplockad grön smörig squash, en halv hink amerikansk rosenpotatis och så ett knippe smaksättare som timjan, salvia, estragon. Hemma låg grisnacke från Konsum.

Det är så kul att samla alla barnen för att plocka middagen. August, Alma och Lovisa, de minsta är ju vana trädgårdsodlare, Liva och Gaston är mer åt lägenhetshållet, men det är klart att de inte kan motstå fräschören i nyplockat och Gastons lilla Freija, mitt första barnbarn var med aktivt i potatislandet och tyckte det var skitkul att hitta potatis med den lilla blå spaden och sprätta iväg dem i potatisbunken.

Vaxbönor och gröna bönor:
Det är en myt att bönor ska ha tuggmotstånd, bönor och ärter ska vara kokta - genomkokta, men fortfarande ha en liten spänst, det där karaktäristiska gnisslet kvar när man tuggar dem. Heta lades de upp blandad gult och grön på ett fat och så "dränktes" de i nötigt, salt, brynande smör.

Rödbetor med chevre:
Rödbetorna kokades faktiskt igår, rödbetor från Lars Feddeck i Aksersunds Åmmeberg. (Samma leverantör av rotsaker som Frantzén Lindeberg). Fantastiskt späckade med mineralsmaker. Kalla skivades de på treans läge på min mandolin. Över smulades moden chevre och så min vansinnigt gräsigt sköna olivolja över. Nåltunna skurna flisor av salvia upperst.

Rödbetor och chevre

Egna bondbönor i lök från Feddeck:
Sprita bönorna och ge dem exakt två och en halv minut i kokande vatten. Kläm ut de spänstiga bönorna ur innerskalet. Skiva löken tunt och fräs i rikligt med smör. Strimla mynta och repa estragon. Häll bönorna i löken och krydda med lite mörk kinesisk soja. Lägg upp och strö örter över

Ja får så mycket bondbönor i år att det blir bondbönevälling mest varje dag i vinter när snön kommer. Förvällda är de utmärkta att ha portionsförpackade i frysen.

Gurka och squashsallad med sockerrörsvinäger, olivolja och lite palmsocker:
Använd nyskördad krispig smågurka och squasch. Koka upp en och en halv matsked sockerrörsvinäger med en liten flisa palmsocker. Låt svalna i vattenbad. Skiva gurkor och squash i jämnstora skivor. Salta rikligt och tossa runt i bunke, låt stå i tio minuter. Skölj i kallt vatten och lägg på handduk att rinna av. Lägg upp på fat och krydda med vinägern. Ringla olivolja över.Grillad grisnacke:
Det vet väl varenda männsk'a hur det går till. Tramsa inte med marinader och annan skit som bara karamelliserar och sedan bränner köttet. Skiva i en och en halv centimeter skivor, riktigt fett fläsk ska det vara. Salta rkiligt och popeppra drygt med svartpepper varje enkel skiva och stapla på hög i väntan på att grillen ska bli riktigt het. Lägg på köttet och vänd snabbt, vänd igen och igen och igen tills färdigt ( känns på spänsten). Låt inte rädas om köttet är en gnutta rosa inuti när det lämnar grillen, men det får självfallet inte rinna rödfärgad vätska ur köttet. Håll varmt under aluminiumfolie korta vägen från grillen till bordet.

Inga kommentarer: